Palestijnen maken ruzie over aangekondigde nieuwe verkiezingen

Een Palestijnse man bij het checkpoint Qalandiya op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De Palestijnse Autoriteit heeft vanmiddag aangekondigd dat er in oktober gemeenteraadsverkiezingen gehouden zullen worden in de Palestijnse gebieden. Hamas is het niet eens met het besluit en zei in een reactie dat er in Gaza geen verkiezingen worden georganiseerd.

De twee belangrijkste Palestijnse groeperingen, Fatah en Hamas, ruziën al jaren over de machtsverdeling in de Palestijnse gebieden. De door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit bestuurt grote delen van de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Pogingen om tot Palestijnse eenheid te komen lopen ook al jaren moeizaam. Onderdeel van een akkoord over eenheid zou het organiseren van nieuwe verkiezingen moeten zijn.

Hamas: besluit Palestijnse Autoriteit ondermijnt verzoening

De Palestijnse Autoriteit maakte vanmiddag bekend dat het van plan is op 20 oktober dit jaar gemeenteraadsverkiezingen in de Palestijnse gebieden te organiseren. Het is waarschijnlijk dat de verkiezingen alleen op de Westelijke Jordaanoever kunnen plaatsvinden, want Hamas noemde de aankondiging in een reactie een “unilaterale stap” die “verzoening ondermijnt”. Vorige week maakte Hamas al een einde aan de mogelijkheid voor Gazanen om zich als kiezer te registreren.

Fatah en Hamas sloten in februari in Qatar een akkoord dat tot de vorming van een regering van nationale eenheid moest leiden, maar slaagden er sindsdien niet in de gemaakte afspraken na te komen. Israël heeft de pogingen van Fatah en Hamas om tot elkaar te komen altijd afgewezen. De Israëli’s willen geen zakendoen met een regering waarin Hamas zitting heeft, omdat Israël Hamas ziet als een terreurorganisatie die de joodse staat wil vernietigen.