‘Gunstige’ uitspraak voor Israëlische oud-premier in corruptiezaak

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert tijdens een conferentie in Jeruzalem in 2009. Foto AP / Dan Balilty
De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert tijdens een conferentie in Jeruzalem in 2009. Foto AP / Dan Balilty De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert tijdens een conferentie in Jeruzalem in 2009. Foto AP / Dan Balilty

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is vandaag vrijgesproken van de belangrijkste aanklachten die tegen hem zijn ingebracht in een corruptiezaak. De rechtbank achtte hem wel schuldig aan vertrouwensbreuk. Of Olmert de gevangenis in moet, is nog niet duidelijk.

Olmert was aangeklaagd wegens corruptie. Hij zou in zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen hebben aangenomen om de bouw van nieuwe huizen te promoten. Ook zou hij smeergeld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen en dubbele onkostendeclaraties bij joodse groepen hebben ingediend voor reisjes naar het buitenland.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“De uitspraak is zeer gunstig voor Olmert. De belangrijkste aanklachten, het aannemen van smeergeld, zijn verworpen. De strafmaat moet nog worden bepaald en Olmert kan zelfs tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, maar dit is in ieder geval een overwinning voor hem.”

Olmert was burgemeester van Jeruzalem in de periode 1993-2003. Hij werd in 2006 premier, maar trad in 2009 af om zich tegen de aanklachten te kunnen verweren.

Een rechtszaak in verband met een omkoopschandaal loopt nog. In deze zaak wordt Olmert ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen om de bouw van nieuwe huizen te promoten. Verwacht wordt dat de behandeling van deze zaak nog zeker een jaar in beslag zal nemen.