Opgestapte Barclays-topman ziet af van bonus van 25 miljoen

Diamond vorige week na afloop van een bezoekje aan het Britse parlement, waar hij tekst en uitleg moest geven over de manipulatie van rentarieven door Barclays. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Oud-topman van Barclays Bob Diamond ziet af van het bonuspakket van 25 miljoen euro waar hij nog recht op had. Dat heeft Barclays vanmiddag bekendgemaakt. Diamond moest opstappen vanwege een schandaal rond rentetarieven die door Barclays werden gemanipuleerd.

Diamond zou nog twaalf maanden aan salaris, een pensioenpremie en een aantal andere bonussen krijgen. Hoewel hij van dit bonuspakket afziet, krijgt hij nog wel een ontslagvergoeding van naar verluidt 2,5 miljoen euro. Vorig jaar ontving Diamond ruim 21 miljoen euro aan bonussen en vergoedingen.

De Britse premier Cameron verwelkomde vanmiddag het besluit van Diamond om van zijn bonussen over dit jaar af te zien. Cameron denkt dat de beslissing “een signaal is dat Barclays de publieke verontwaardiging begrijpt en inziet dat er een verandering in de cultuur van de banken moet komen”, aldus de woordvoerder van de premier.

Barclays kreeg miljoenenboete voor manipuleren rentetarieven

Barclays kreeg eind vorige maand een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor een poging tot het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa. Naast Diamond vertrokken ook president-commissaris Marcus Agius en chief operating officer Jerry del Missier.

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen. Die worden als basis gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Geprobeerd zou zijn om die tarieven te manipuleren om de winst van banken op te krikken.

    • Pim van den Dool