Occupy Utrecht breekt tentenkamp op

Betogers van Occupy Utrecht hebben gisteravond hun tentenkamp opgebroken. Zij voelen zich niet meer veilig op hun demonstratieplek, een plein voor het Utrechtse stadhuis. Een dakloze heeft hen de afgelopen dagen meermaals belaagd, volgens de Occupyers met een mes. Gewonden zijn er niet gevallen. De dakloze is aangehouden.

De betogers zeggen zich extra onveilig te voelen, omdat de politie te laat zou hebben gereageerd op hun geweldsmelding, zondagavond. De politie ontkent dit. „Ja, de Occupyers meldden zondag dat een dronken zwerver in hun tentenkamp het op een schreeuwen zette”, zegt een politiewoordvoerder. „Maar we ontvingen geen enkele informatie dat er sprake was een bedreiging, laat staan met een mes.” Bovendien, zegt de politie, waren er op zondag al meermaals agenten bij het kamp langs geweest. En zwervers houden zich er wel vaker op.

Op maandagavond hield de politie de betreffende dakloze alsnog aan, voor openbare dronkenschap. Inmiddels hadden de betogers al besloten het kamp op te breken.

Sinds oktober hielden de Occupyers het stadhuisplein bezet. Hun kamp, in oktober nog een verzameling van zeker tien legertenten, bestond inmiddels uit slechts twee grote tenten, een informatiekraampje en een bankstel. Volgens een gemeentewoordvoerder sliepen de afgelopen dagen nog „vier à vijf” Occupyers op het plein.

Gistermorgen liet burgemeester Wolfsen weten dat hij de betoging wilde beëindigen. Hij wilde geen genoegen nemen met een demonstratie van „een beperkte groep mensen zonder dat een einddatum zelfs maar in zicht komt.”

Maar intussen wilden de betogers dus zelf al weg, zo lieten zij gistermiddag aan gemeenteambtenaren weten. De betogers zouden op zoek zijn naar een andere kampeerplek in Utrecht.