NOS filmt 3 sporten op Spelen voor de wereld

De NOS gaat de internationale televisiebeelden verzorgen van drie olympische sporten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de omroep gevraagd het wielrennen op de weg, de marathon en het snelwandelen in beeld te brengen. Tijdens de Winterspelen in Vancouver verzorgde de NOS al de beelden van het schaatsen voor alle internationale omroepen.

Dat heeft de NOS vanochtend bekendgemaakt tijdens een presentatie over de olympische uitzendingen. De Spelen in Londen beginnen op 27 juli. Naast de zestig mensen die de beelden voor het IOC gaan verzorgen – en worden betaald door het IOC – stuurt de NOS 140 mensen naar Londen. De kosten die de Nederlandse omroep maakt zijn vergelijkbaar met die van de Spelen in Peking, aldus Ewoud van Wissen, chef d’équipe van de NOS. Hij wil wil niet zeggen hoeveel het precies kost.

Van 27 juli tot en met 12 augustus zendt de NOS bijna continu uit. Op tv zestien uur per dag en op de radio dagelijks. De olympische dag begint om 7 uur met het ontbijtprogramma Goodmorning London. Van 10.00 tot 19.25 is er London Today met in de eerste week voornamelijk zwemmen en de tweede week atletiek. In London Live, van 20.15 tot 22.20 uur, vat de NOS de dag samen. Mart Smeets presenteert dagelijks van 22.25 tot 23.20 uur London Late Night. „Dit is Mart zijn laatste klus”, aldus Ewoud van Wissen. „Maar Mart is van de NOS en Mart blijft van de NOS.”

Op internet zet de NOS alle twaalf videokanalen door die de IOC aanlevert. Zo kunnen liefhebbers van sporten die op dat moment niet op Nederland 1 te zien zijn, toch hun favoriete wedstrijd zien. „In 2008 en 2010 merkte de NOS dat sporten waarvan je het niet verwacht op deze manier toch heel veel kijkers trokken”, aldus Lara Ankersmit, hoofd NOS digitaal, vanochtend in Hilversum. Verder zijn de Olympische Spelen prominent te zien op de smartphone en brengt de NOS een app voor de ‘connected tv’, de televisie met internetaansluiting.

In Londen worden ruim 10.000 atleten en 28.000 vertegenwoordigers van de media wereldwijd verwacht.