Nederland in top-5 nee-stemmers in EU

Nederland staat in de topvijf van lidstaten in de Europese Unie die zich in Brussel verzetten tegen nieuwe wetgeving. Sinds het aantreden van het nu demissionaire kabinet-Rutte keert Nederland zich vaker tegen Europese besluiten.

Dat blijkt uit een gisteren verschenen onderzoek van VoteWatch Europe, een onafhankelijke organisatie in Brussel. VoteWatch documenteerde alle stemmingen in de Raad van Ministers van de afgelopen drie jaar. De organisatie wil het stemgedrag van Europese ministers en Europarlementariërs duidelijker maken voor het publiek.

EU-ministers nemen de meeste besluiten bij meerderheid. Het Verenigd Koninkrijk behoort het vaakst tot de minderheid die een besluit niet steunt, gevolgd door Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland.

Britse ministers stemden in 10 procent van de gevallen tegen een Europees voorstel, of onthielden zich. Nederlandse ministers deden dit in 4 procent van de gevallen.

Europese ministers zijn over het algemeen uit op consensus. Ook bij onderwerpen waarbij een meerderheid voldoende is, beslissen ze toch vaak unaniem. Nee-stemmen of onthoudingen (een mildere vorm van verzet) zijn dus vrij zeldzaam in de Raad van Ministers.

Nederland gaf geen steun aan twaalf van de 343 besluiten die de Raad sinds juni 2009 nam. Negen van de twaalf keer gebeurde dit nadat in oktober 2010 demissionair premier Mark Rutte (VVD) was aangetreden. Nederlandse ministers stemden in totaal vijf keer tegen EU-besluiten en ze onthielden zich zeven keer.

De Nederlandse regering ligt het vaakst dwars bij onderwerpen waarbij geld in het geding is, zoals landbouw en de EU-begroting. Eind 2011 stemde Nederland tot tweemaal toe tegen een tussentijdse versoepeling van de begroting, voorgesteld door de Europese Commissie.

Frankrijk kan zich het best vinden in EU-besluiten: het zei ‘ja’ bij alle 343 stemmingen tussen juli 2009 en juni 2012. Franse diplomaten gelden in Brussel als zeer effectief. Vaak zorgen zij er al in een vroeg stadium voor dat het Franse belang in een Europees compromis is gewaarborgd. Op een nee-stem in de Raad laat Parijs het liever niet aankomen.