Na 112 jaar krijgt roeiduo alsnog olympische titel

De Nederlandse roeiers François Brandt en Roelof Klein waren bij de Spelen in 1900 de snelsten. Nu hebben ze ook eindelijk de titel.

Rotterdam. 112 jaar hebben de Nederlandse roeiers François Brandt en Roelof Klein erop moeten wachten. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 1900 waren de Nederlandse roeiers het snelste team in de finale, maar werden ze geen olympisch kampioen. Dat is nu rechtgezet.

Op basis van onderzoek van sportdatabureau Infostrada, die voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle olympische titels in kaart brengt, heeft het IOC besloten de Nederlanders alsnog de olympische titel toe te kennen. In eerste instantie kregen de roeiers die erkenning niet omdat hun landgenoot en stuurman Hermanus Brockmann in de finale niet kon meedoen. Hij werd vervangen door een Franse stuurman. Daardoor werd het team aangemerkt als gemengd team, met sporters uit meerdere landen.

Volgens Phillip Henneman, directeur van Infostrada, gaat dat nu veranderen. „Het IOC heeft ingezien dat de essentie van dat team de twee Nederlanders waren, die het hele toernooi samen roeiden. Ondanks de Franse stuurman die inviel in de finale, vinden ze dat Nederland die eerste plaats verdient.”

Sportkoepel NOC*NSF erkent de eerste plaats van de roeiers in 1900 niet als een nieuwe gouden medaille voor Nederland. „Simpelweg omdat er toen nog geen gouden medailles werden uitgereikt”, zegt woordvoerder Geert Slot. „Winnaars op de Spelenin Parijs kregen een speciaal bronzen beeldje. In 1908 won Nederland in Londen pas de eerste olympische medaille.” NRC