‘Miljoenentekort Politieacademie door afname studenten’

Foto Kick Smeets / Hollandse Hoogte

De Nederlandse Politieacademie kampt een financieel tekort van vele miljoenen. Nieuwsuur meldt vanavond in een reportage dat er in maart van dit jaar sprake was van een tekort van 19 miljoen euro, dat in 2015 zou kunnen oplopen tot 40 miljoen.

De ondernemingsraad en de raad van toezicht van de Politieacademie keuren de begroting af, en de accountant van de ondernemersraad wil een stresstest uitvoeren waaruit moet blijken of de Politieacademie financieel in gevaar is.

De problemen zouden worden veroorzaakt door een krimpend aantal studenten, en een kleinere bijdrage van het Rijk. Dat kost de Politieacademie zeker 20 procent minder inkomsten in 2015 volgens Nieuwsuur.

PvdA-Kamerlid Kuiken pleit volgens de NOS voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer. De opleiding is volgens haar van nationaal belang en zegt in Nieuwsuur dat “zo’n groot gat in de begroting niet moet kunnen.” De vakbonden willen een onafhankelijk onderzoek en vinden dat er geen reorganisatie mag plaatsvinden tot de uitkomst bekend is.

In een reactie meldt de academie vanavond dat de “uitingen” die in de uitzending van Nieuwsuur worden gedaan niet gebaseerd zijn op de juiste en volledig beschikbare informatie over de financiële situatie van de Politieacademie.

    • Annemarie Coevert