Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Marine vindt resten van historisch vlaggenschip Walcheren

Duikers van defensie hebben vandaag in de buurt van Vlissingen mogelijk restanten van het historische vlaggenschip Walcheren opgedoken. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag bekendgemaakt. Het schip verging in 1689 in het zicht van de haven van Vlissingen.

Een van de houten balken die bij de zoektocht werd opgedoken. Foto ministerie van Defensie

Duikers van defensie hebben vandaag in de buurt van Vlissingen mogelijk restanten van het historische vlaggenschip Walcheren opgedoken. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag bekendgemaakt.
Het schip verging in 1689 in het zicht van de haven van Vlissingen.

Op verzoek van de provincie Zeeland begon defensie een onderzoek in de Scheldemonding. Dit onderzoek leidde tot de aanname dat de Walcheren tot zinken kwam ter hoogte van de voormalige ingang van de Nieuwe Haven. Op die plek waren veel verstoringen in de bodem te zien, zo bleek uit sonaronderzoek en magnetisch onderzoek.

Scheepsbalken en eeuwenoud bakstenen muurtje gevonden

Naar aanleiding van bovenstaande bevindingen deed de marine gisteren en vandaag onderzoek met een onderwaterrobot, sonar en duikers. Bij de zoektocht werden twee scheepsbalken van twee en acht meter en een honderden jaren oud bakstenen muurtje gevonden. Volgens defensie zou dat muurtje onderdeel hebben uitgemaakt van de broodbakoven van de Walcheren.

De sterke stroming en het “zeer slechte zicht onder water” hebben de zoektocht naar de resten van de Walcheren bemoeilijkt, aldus defensie. De gevonden voorwerpen zullen aan nader onderzoek worden onderworpen.

Bij het zinken van de Walcheren, dat aan een groot aantal grote zeeslagen meedeed, kwamen de 24 opvarenden om het leven.

Beluister hieronder een gisteren uitgezonden reportage van Radio 1 over de zoektocht naar de Walcheren terug: