Kortkolom buitenland

Europees Hof tegen Spaanse Eta-regime

Madrid. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje vandaag op de vingers getikt voor zijn strenge detentieregime voor terreurveroordeelden. Het Hof in Straatsburg stelde een terrorist van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in het gelijk die eind jaren tachtig veroordeeld is voor betrokkenheid bij dodelijke aanslagen. Zij kreeg celstraffen van bij elkaar ruim 3.000 jaar. Zij had na twintig jaar bij goed gedrag vrij kunnen komen, maar in 2006 maakte het Constitutioneel Hof in Madrid vervroegde in vrijheidsstelling onmogelijk voor terroristen. Dit is volgens het Europees Hof in strijd met de mensenrechten. Spanje moet de vrouw vrijlaten en 30.000 euro schadevergoeding betalen. (NRC)

Oud-premier Israël schuldig aan fraude

Jeruzalem. De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is vanochtend door een rechtbank in Jeruzalem schuldig bevonden aan fraude, en vrijgesproken van twee ernstiger aanklachten. De vrijspraak betreft beschuldigingen dat hij 150.000 dollar heeft aangenomen van een Amerikaanse zakenman en reizen voor liefdadigheidsorganisaties dubbel in rekening heeft gebracht. Hoewel hij – later – tot maximaal vijf jaar gevangenis kan worden veroordeeld, geldt de uitspraak als een zege voor Olmert. Hij trad in 2008 af als premier na de beschuldigingen. (Reuters)

Parlementariër trekt pistool tijdens debat

Amman. Een Jordaanse aanklager heeft een onderzoek ingesteld naar een parlementslid dat vorige week in een tv-debat over de Jordaanse politiek en de Syrische opstand een pistool trok en op zijn opponent richtte. Parlementslid Mohammed Shawabka ontstak in woede toen de nationalistische activist Mansour Seif-Eddine Murad hem een „maffia-dief” noemde. Shawabka had Murad eerder een „spion” van de Syrische president Assad genoemd. Daarop beschuldigde Murad Shawabka ervan een agent voor de Israëlische inlichtendienst Mossad te zijn. (AP)

Ruzie in Grieks kabinet over gesprek trojka

Athene. De Griekse staatssecretaris van Arbeid, Nikos Nikolopoulos, is gisteren opgestapt omdat hij vindt dat het kabinet niet agressief genoeg onderhandelt over herziening van de bezuinigingsafspraken met de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. De trojka wil concrete maatregelen van het nieuwe kabinet voordat over versoepeling van de afspraken wordt gepraat. De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,9 procent. (Reuters)

Singapore versoepelt straf drugskoeriers

Singapore. De regering van Singapore wil af van de verplichte doodstraf voor drugskoeriers. Een nieuwe wet geeft rechters de mogelijkheid hen in plaats daarvan tot levenslang én stokslagen te veroordelen. Voor drugshandelaars blijft de doodstraf wel verplicht. De laatste decennia heeft Singapore honderden mensen, onder wie veel buitenlanders, opgehangen. (Reuters, AP)

Chinese hulpbisschop botst met autoriteiten

Peking. De hulpbisschop van Shanghai is direct na zijn wijding zaterdag in een seminarie opgesloten omdat hij als eerste stap in zijn nieuwe functie uit de Katholieke Patriottische Organisatie (CPA) was gestapt, waarmee het bewind toezicht houdt op de katholieke kerk. De 44-jarige Ma Daqin mag geen contact hebben met de buitenwereld. Het Vaticaan erkent de CPA niet. (AP, AFP)