Kortkolom binnenland

Fileleed in Amsterdam kleiner dan in buitenland

Rotterdam. In Amsterdam doen automobilisten gemiddeld 15 procent langer over hun reis als gevolg van files. Dat is aanzienlijk minder dan in andere Europese steden, waar automobilisten gemiddeld 24 procent extra tijd kwijt zijn. Vorig jaar deden in Amsterdam automobilisten nog 19 procent langer over hun rit op snelwegen, provinciale wegen en stadswegen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het bedrijf TomTom onder miljoenen automobilisten in Europa. In het onderzoek heeft TomTom de reistijd overdag vergeleken met ongestoorde ritten in nachtelijke uren. De gegevens betreffen het eerste kwartaal van dit jaar in alle Europese hoofdsteden plus steden met meer dan 800.000 inwoners. Van de 31 steden is de Poolse hoofdstad Warschau het slechts bereikbaar. Warschau wordt gevolgd door Marseille, Rome, Brussel en Parijs. (NRC)

Assistent verdacht van ontucht met kinderen

Huizen. Een 27-jarige onderwijsassistent uit Huizen wordt verdacht van ontucht met minderjarigen. Hij heeft mogelijk onzedelijke handelingen verricht bij zes leerlingen van de school voor slechtziende en blinde kinderen waarop hij werkt, aldus het OM. De ouders van de leerlingen van de school zijn zondag op de hoogte gesteld. De politie wil in een onderzoek achterhalen of de man meer slachtoffers heeft gemaakt, binnen of buiten de school. De verdachte is vorige maand aangehouden en in hechtenis genomen. De raadkamer van de rechtbank heeft gisteren bepaald dat hij nog zestig dagen mag worden vastgehouden. (Novum)

Aantal zelfdodingen op spoor toegenomen

Den Haag. Het aantal zelfmoorden op het spoor bedroeg vorig jaar 215. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen 201 mensen op deze manier een einde aan hun leven maakten. Het aantal zelfmoorden op het spoor stijgt de laatste jaren, staat in een rapport over spoorveiligheid van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten extra maatregelen te nemen om het aantal zelfdodingen op het spoor terug te dringen. Ze wil dat er meer hekken worden geplaatst en dat er borden komen die mensen verwijzen naar hulpverleners. Ook moeten er camera’s komen op plekken waar veel mensen zelfmoord plegen. (Novum)

Taxichauffeur om uitlating geschorst

Den Haag. Taxicentrale Amsterdam (TCA) heeft een van haar taxichauffeurs op non-actief gezet om diens uitspraken in Het Parool van zaterdag. De taxicentrale noemt de uitspraken van de werknemer „afschuwelijk”. De man reageerde op de kwestie van een collega die anderhalve week geleden doorreed na een aanrijding met een vrouw. „Als een vrouw tegen mij aanrijdt waardoor ik schade heb, en ze biedt haar excuses niet aan, dan mag ze op de grond liggen, maar dan schop ik haar gewoon in haar gezicht”, zei hij. Volgens de man voelen fietsers zich onaantastbaar en rijden ze door rood. (Novum)

Cameratoezicht in alle streekbussen

Den Haag. In alle streekbussen komt cameratoezicht, en chauffeurs krijgen een noodknop die hen in verbinding stelt met de meldkamer. Dat staat in het convenant Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer, dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gisteren heeft ondertekend met streekvervoerders, provincies, stadsregio’s en vakcentrale CNV. De partijen hebben afgesproken om een basisnorm voor veiligheid te laten gelden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer. (Novum)