kort nieuws Economie

Sociaal akkoord voor medewerkers NedCar

Rotterdam. Voor de medewerkers van NedCar is een sociaal akkoord afgesproken. De nieuwe eigenaar VDL en de vakbonden tekenden daarover gisteren een convenant. De medewerkers verliezen eind dit jaar hun baan maar krijgen een terugkeergarantie voor uiterlijk begin 2015. Ze houden in de tussentijd hun inkomen, meldt Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten. Tussen eind dit jaar en begin 2015 worden de medewerkers van NedCar zoveel mogelijk aan het werk gehouden. Er zullen honderden medewerkers van Nedcar bij BMW in Duitsland en Engeland gaan werken om ingewerkt te worden bij BMW, dat in Born Mini’s gaat produceren. Ook is er flink onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden. De overeenkomst is een principeakkoord, donderdag stemmen de vakbonden er over. (Novum)

€ 6 mln voor innovatie creatieve industrie

Rotterdam. Demissionair minister van Economische Zaken en Innovatie Verhagen (CDA) trekt 6 miljoen euro uit voor innovatie in de creatieve industrie. Met het geld kan de sector een speciale organisatie, CLICK, starten waar wetenschap en het bedrijfsleven moeten samenkomen om te innoveren. Dat schrijft Verhagen in een brief aan de sector. Uiteindelijk moet CLICK door private investeringen in leven worden gehouden. Daarom zal het bedrag dat de ministeries van Economische Zaken en Innovatie en Onderwijs en Wetenschap bijdragen elk jaar lager worden. (Novum)

Zeepwinkelketen Sabon over de kop

Rotterdam. De Nederlandse zeepwinkelketen Sabon is gisteren failliet verklaard. Dat meldde het beursgenoteerde moederbedrijf Brand Funding van eigenaar Bob Ultee. Begin deze maand had de rechter al uitstel van betaling verleend aan Sabon. Het bedrijf zegt zelf in de problemen te zijn geraakt doordat het geen geld meer had voor nieuwe winkels. Het bedrijf had geen geld meer omdat de beurskoers in de afgelopen maanden is gekelderd. Dat kwam door pogingen van Ultee om de computerketen iCentre te kopen. Voor het faillissement waren er 64 Nederlandse Sabon-winkels, waarvan ongeveer de helft in V&D’s. Er werken 375 mensen. (Novum)

Industrie behaalt minder omzet

Rotterdam. De industrie behaalde in mei bijna 4 procent minder omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. De binnenlandse omzet zakte 4 procent en de omzet in het buitenland 3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. (Novum)