Koers ASML schiet omhoog na deal met Intel - 1.200 extra banen

Met de deal wil ASML geld binnenhalen voor onderzoek naar nieuwe technologie. Foto Reuters / Yi-ting Chung

De koers van chipmachinefabrikant ASML is vanochtend 10 procent omhoog geschoten na het nieuws dat Intel een belang in het bedrijf neemt. Rond het middaguur stond het aandeel op 43,12 euro, 8,5 procent hoger dan het slot van gisteren.

Intel neemt een belang van 15 procent in de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. De chiptoeleverancier wil zo geld binnenhalen voor onderzoek naar nieuwe technologie. Het gaat dan om het verder ontwikkelen van zogenoemde extreme ultraviolet technologie en silicon wafer technologie. Beide technologieën moeten tussen 2015 en 2020 in gebruik worden genomen.

De grootste klanten van Intel kunnen sinds maandag een minderheidsaandeel in ASML nemen. De klanten kunnen samen een belang van maximaal 25 procent in het bedrijf krijgen.

’1.200 extra banen door pact’

NRC-technologieredacteur Marc Hijink spreekt vanmiddag in NRC Handelsblad van een impuls voor de regio Eindhoven omdat er 1.200 banen in de high tech sector bijkomen:

ASML, een voormalige Philips- dochter, is met 5,6 miljard omzet per jaar een relatief kleine schakel in de wereldwijde chipindustrie (circa 250 miljard euro). Maar het is wel een belangrijke schakel: de lithografiemachines bepalen hoe klein de verbinding is waarmee in geheugenchips en processors. De nauwkeurigheid wordt uitgedrukt in nanometers, een miljoenste van een millimeter.

ASML-technologie zit dus in de haarvaten van smartphones, tablet pc’s, laptops en webservers: elke nanometer vooruitgang die er in Veldhoven wordt geboekt, levert snellere, zuiniger chips op die ook nog eens voordeliger zijn om te maken.

    • Marije Willems