Kan Joops moeder koken?

De ouders van Joop BraakhekkeNed. 1, 21.10 - 21.40 uur

Kan de moeder van Joop Braakhekke koken? We zien de oude moeder van de tv-kok er goed gecoiffeerd bijzitten in haar schattige huisje in Hindeloopen. We zien zoon Joop – „mijn alles” – haar overladen met bloemen, parfum en kleren. Louise Braakhekke, inmiddels 101 jaar oud, kijkt met haar zoon naar opnamen van operettes waar ze in optrad, vroeger. En ze halen herinneringen op aan de overleden vader. Maar er wordt met geen woord gerept over wat moeder Braakhekke ’s avonds op tafel zette.

Dat is opvallend, want je kunt geen documentaire over een topkok zien, of ze schieten vol wanneer ze over de kookkunsten van hun moeder beginnen. Veel koks noemen de uren die ze met moeder in de keuken doorbrachten, proevend, snoepend, ruikend, de basis voor hun latere succes. Maar niet Joop Braakhekke.

Terwijl de serie van MAX over de ouders van beroemde kinderen, toch gaat over wat ze van hun ouders hebben meegekregen. Althans, volgens de aankondiging, want we zien vooral Joop Braakhekke in beeld.

Iets komt de kijker wel te weten. Van zijn vader, een belastinginspecteur, heeft hij discipline meegekregen, zegt hij. Als hij zijn moeder vraagt wat hij van haar heeft, zegt ze: „Eerlijkheid en vertrouwen.” Dat ook, zegt Braakhekke, maar vooral „een wil, een wil om te doen”. En, zo blijkt, een gevoel voor theater. Want ook de oude dame kan er wat van, als ze een groep vriendinnen met zwierige présence begroet.

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma