Is Eg wel een echt mens?

Facebook maakt jacht op verzonnen profielen, maar blokkeert zo ook de man met de korte achternaam.

In de kruistocht tegen gebruikers die een pseudoniem hanteren, pakt Facebook nu ook mensen aan die een verdacht korte naam hebben. Ook als die naam echt is.

Sem Eg te Hippolytushoef is een van de slachtoffers: „Vrijdag was mijn account ineens geblokkeerd. Ik kreeg het bericht: ‘Uw naam is niet correct. Wij vermoeden dat hij niet echt is’. Ik moest mijn paspoort opsturen om te bewijzen dat ik echt Sem Eg heet.” Volgens Eg overkwam zijn broer Pieter Eg hetzelfde.

De kwestie kwam maandag naar buiten via dagblad Metro, waar Sems broer Ruben Eg werkt. Eg heeft inmiddels zijn paspoort gescand en opgestuurd, maar hij kan nog steeds niet bij zijn Facebookpagina.

Damaris Beems („Zo heet ik echt”) van Facebook Nederland beaamt: „Korte namen duiden erop dat gebruikers niet hun eigen namen maar een leuke afkorting gebruiken. Overigens reageert Facebook alleen als iemand je aangeeft.” Eg ontkent dit: „Volgens het bericht hebben ze een steekproef in de database gehouden. Ze zochten op korte namen.”

Webprivacy-activisten hekelen Facebooks eis om paspoortkopieën op te sturen. Volgens hen heeft Facebook in het verleden getoond weinig op te hebben met privacy. Sem Eg relativeert: „Ik zie niet in wat ze met mijn paspoort moeten. Mijn naam, vakantiefoto’s en alles staan toch al op mijn Facebookpagina. In hoeverre is privacy dan nog van belang?”

Het echte-namenbeleid van Facebook kwam vorig jaar ook in het nieuws, toen aangeslingerd door schrijver Salman Rushdie, die niet onder die naam op Facebook mocht omdat in zijn paspoort ‘Ahmed’ als eerste naam staat.

Beems: „Travestieten worden hierdoor ook getroffen: je hebt een vrouwennaam terwijl je eigenlijk een man bent. Op persoonlijke pagina’s moet je daarom weliswaar je eigen naam gebruiken, maar op zogenaamde fanpagina’s kun je een artiestennaam gebruiken.”

Vanwaar het strikte echte-namenbeleid? Beems: „Op Facebook houd je contact met je échte vrienden, dat is de basis van het platform. Facebook wil de wereld transparanter maken. Dat kan niet met een verzonnen identiteit. Als een echte vriend zegt: ‘dit vind ik leuk’, dan is het relevant. Als Liekie380 het zegt, niet.” NRC