Interesse van Intel in ASML: 1,5 miljard erbij

De bouwer van chipmachines ASML sluit een strategisch samenwerkingsverband met chipmaker Intel en anderen. ASML wil een overname voorkomen en de eigen aandeelhouders beschermen.

We hebben een winnaar en hij heet ASML. Het technologiebedrijf uit Veldhoven was vanochtend uitblinker op de beurs. De bouwer van chipmachines uit Brabant is in één keer 1,5 miljard euro meer waard na de aankondiging van een strategisch samenwerkingsverband met zijn belangrijkste klanten. De aandelenkoers noteerde bij het sluiten van deze editie 9 procent hoger terwijl directe concurrent Nikon op de beurs van Tokio met 7 procent naar beneden ging.

Het heeft allemaal te maken met de deal die gisteravond publiek werd na het sluiten van de Nasdaq.

Om de banden met zijn belangrijkste opdrachtgevers aan te halen heeft ASML een verfijnde financiële constructie bedacht. Aandeelhouders zullen over twee weken een uitnodiging ontvangen voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 7 september met de vraag of ze willen instemmen met een maandenlang durende operatie.

Voorstel: ASML geeft voor miljarden aandelen uit aan een paar nieuwe strategische aandeelhouders en keert de opbrengst aan de huidige aandeelhouders uit. Ofwel de onderneming haalt geld op bij de ene aandeelhouder om het direct daarna weer terug te geven aan de andere aandeelhouders. Waarom?

Het hangt nauw samen met het doel van het project. ASML heeft niet zozeer geld nodig, maar wil zijn belangrijkste opdrachtgevers en klanten binden omdat die samenwerking steeds intenser en gevoeliger wordt. Chipfabrikant Intel, veruit de belangrijkste partner, heeft zich gecommitteerd 15 procent van de aandelen van ASML te kopen. Nog eens maximaal 10 procent van de aandelen zal naar andere belangrijke partners van de machinefabrikant gaan. Tegelijk met deze participatie in het bedrijf, betalen de nieuwe aandeelhouders 1,4 miljard mee aan de onderzoeks- en ontwikkelingskosten van een nieuwe generatie apparaten.

Door de uitgifte van nieuwe aandelen voor een bedrag van circa 4,2 miljard euro zien de bestaande aandeelhouders hun belang in ASML verwateren. Wie bijvoorbeeld eerst 1 procent in ASML bezit, zal door het bijdrukken van nieuwe aandelen een belang van 0,8 procent overhouden. Dat vinden aandeelhouders niet fijn en daarom gaat het bedrijf hen compenseren.

Ten eerste keert het bedrijf een eenmalig superdividend uit van 9,98 euro per aandeel. Vervolgens zal ASML aandelen samenvoegen. Nu mag een aandeelhouder vier aandelen bezitten met een waarde van 39,91 euro per stuk, straks bezit hij drie vernieuwde aandelen van 39,91 euro per stuk en 9,98 euro contanten. Als alles volgens schema verloopt zullen aandeelhouders op 3 december als sluitstuk het superdividend ontvangen. Op deze manier wordt op een fiscaal vriendelijke manier geld aan de aandeelhouders uitgekeerd.

ASML wil voorkomen dat zij de poorten voor een overname wagenwijd openzet. Dus de strategische klanten mogen de komende zes jaar hun participatie in ASML niet uitbreiden tot boven de 19,9 procent. De nieuwe aandeelhouders mogen hun belang de komende 2,5 jaar evenmin verkopen. En hun aandelen hebben een aparte status: ze worden zonder stemrecht geleverd. Die wordt geparkeerd in een speciaal daartoe opgericht administratiekantoor – een oud-Hollandse beschermingswal.

Al dit leuks levert ook nog fijne opdrachten voor bankiers op. De Amerikaanse zakenbank JP Morgen en staatsbank ABN Amro gaan het project begeleiden. ASML was vanmorgen in zijn eentje verantwoordelijk voor bijna de helft van de winst die de AEX-index boekte.

    • Jeroen Wester