Intel neemt belang in Nederlandse chipfabrikant ASML

A woman walks past an Intel logo at the 2012 Computex consumer electronics trade fair in Taipei in this June 5, 2012 file photo. The world of Wintel - Microsoft, Intel and the Taiwan-based companies that build the computers their products power and run on - is taking a huge collective bet on Windows 8. At stake is the future of the world's largest software developer, whose new operating system is expected to be launched in the fourth quarter, and it largest chip maker, as well as an island-wide industry of computer makers and parts suppliers. Picture taken June 5, 2012. To match Analysis COMPUTEX-WINTEL/ REUTERS/Yi-ting Chung/Files (TAIWAN - Tags: BUSINESS LOGO SCIENCE TECHNOLOGY) Met de deal wil ASML geld binnenhalen voor onderzoek naar nieuwe technologie. Foto Reuters / Yi-ting Chung

Intel neemt een belang van 15 procent in de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. De grootste klanten van de toeleverancier kunnen sinds maandag een minderheidsaandeel in ASML nemen. De klanten kunnen samen een belang van maximaal 25 procent in het bedrijf krijgen.

De chiptoeleverancier wil zo geld binnenhalen voor onderzoek naar nieuwe technologie. Het gaat dan om het verder ontwikkelen van zogenoemde extreme ultraviolet technologie en silicon wafer technologie. Beide technologieën moeten tussen 2015 en 2020 in gebruik worden genomen.

Als gevolg van de deal is het aandeel ASML vanochtend sterk gestegen.

Intel betaalt 39,91 euro per aandeel en investeert 829 miljoen euro in onderzoek, zo schrijft persbureau Novum. Ook is een toezegging gedaan om in de toekomst productiemateriaal af te nemen. Andere klanten overwegen volgens ASML nog om ook te investeren.

Als het lukt om een kwart van de aandelen te verkopen, haalt ASML daarmee 4,19 miljard euro binnen. Tussen volgend jaar en 2017 gaat er dan 1,38 miljard euro naar ontwikkeling.

Verhagen: enorme impuls voor onderzoek

De investering van Intel laat volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zien dat het bedrijf vertrouwen heeft in ASML als toonaangevend bedrijf en in Nederland als de plaats voor innovatie.

“Het geeft een enorme impuls aan onderzoek en ontwikkeling in de high tech. Dat levert kennis en banen op in een van de topsectoren van onze economie.”

ASML boekte vorig jaar een recordwinst en een recordomzet. De nettowinst kwam in 2011 uit op 1,5 miljard euro, bij een netto-omzet van 5,7 miljard euro. ASML is marktleider op het gebied van lithografiesystemen voor de semiconductorindustrie.

    • Marije Willems