'Ik ben echt gek op de zon - 35, 40 graden vind ik fijn'

Naam: Chantal van Bambergen (19)

Is: Informatiemede-werker

Werkt: bij VVV Amsterdam

,,Elke ochtend zit ik vanuit De Rijp, het dorp waar ik woon, een uur in de bus naar mijn werk hier in Amsterdam. Als ik uitstap, krijg ik altijd meteen een blij gevoel. Ik vind Amsterdam zo prachtig, later wil ik er ook heel graag gaan wonen. Het is de stad zelf, de gebouwen, waarvan ik hou, maar ook al die toeristen van over de hele wereld vind ik hartstikke leuk. Een ander vindt het ’s zomers te druk in de stad, met al die mensen van buiten, maar dat geldt niet voor mij.

„In het voorjaar heb ik mijn toerisme-opleiding afgerond, vandaag krijg ik officieel mijn diploma. In april, toen ik mijn werk voor school al af had, ben ik drie weken op vakantie naar Kreta geweest. Daar woont een tante van mij, ze werkt daar als gids. Ik logeerde bij haar en ging geregeld mee als ze een excursie leidde. Zat ik weer tussen de toeristen, haha! Maar ik heb daar ook geluierd hoor, op het strand gelegen en in zee gezwommen.

„Ik ben echt gek op de zon – 35, 40 graden vind ik fijn. Dus strandvakanties trekken mij, maar daarover valt weinig aan je vrienden te vertellen als je weer terugbent. Reizen en wat van de wereld zien, talen leren, dat wil ik óók. Ik kijk graag naar National Geographic op tv. Mijn volgende vakantie, in augustus, wordt waarschijnlijk een rondreis in een ver land. Samen met mijn moeder, of alleen. Een groepsreis lijkt me spannend. Misschien naar Thailand, daarover heb veel goeds gehoord.

„Na de zomer ga ik een vervolgopleiding doen in het toerisme. Of ik heel mijn leven dit werk wil blijven doen, weet ik niet, maar het ligt me wel. Ik vind het gewoon heerlijk mensen een fijne vakantie te bezorgen.

„Het is hier op het VVV-kantoor soms heel druk, maar daar word ik niet warm of koud van. En de meeste toeristen trouwens ook niet, de sfeer is over het algemeen erg relaxed.

„Laatst gingen we tijdens onze lunchpauze met een paar collega’s in het Centraal Station pasta halen bij Julia’s. Voor het station stond een groep Japanse meisjes elkaar te fotograferen. Ik bood aan van de hele groep een foto te maken. ‘Thank you, thank you!’ riepen ze. Maar mijn collega’s zeggen dan: ‘Chantal, het is je pauze! Ga je nu wéér toeristen helpen’?”

Tekst & foto Brigit Kooijman