Hier is meer te zien dan sport

In Londen worden de Olympische Spelen gehouden. Correspondent Titia Ketelaar vergeleek vier reisgidsen. Wat is er rond het Olympisch Park te doen?

Correspondent Verenigd Koninkrijk & Ierland

Stel je gaat deze zomer naar de Olympische Spelen in Londen en natuurlijk zit je niet de hele tijd in het stadion, maar wil je ook nog wat zien en doen in de stad. Schaf je dan een reisgids – van papier of als app – aan?

Niet als je je alleen rond het Olympisch Park wilt vermaken. Van de vier gidsen die nrc.next bekeek, is de Lonely Planet London de enige die een magere tip geeft over wat er in Stratford en omgeving te doen valt: een bezoek aan het park. Dat park is nu nog niet open, maar al wel te bezichtigen vanaf de View Tube (metro Pudding Mill Lane), een aantal omgebouwde zeecontainers met ideaal uitzicht op het stadion. Of vanaf het balkon of dakterras van de zalmrokerij Formans & Sons (probeer de wasabi-zalm!) of het kunstenaarscafé The Counter Café (metro Hackney Wick).

Gelukkig raadt de gids ook een leuke wandeling door Victoria Park aan, de oost-Londense variant op Hyde Park, met een prachtige Engelse bloementuin en een meertje. Middenin het park ligt een aangenaam paviljoen, dat onder Londenaren beroemd is vanwege het heerlijke ontbijt.

Omdat er in Stratford zo weinig valt te doen, heeft Lonely Planet het hoofdstuk East End onder meer uitgebreid met het district Hackney. En dan vallen opeens de London Fields Lido, een prachtig openluchtzwembad, de vrolijke Broadway Market (zaterdag) en de leuke Columbia Flower Market (zondag) ook binnen het olympisch gebied. Hackney is op dit moment het hipste deel van Londen – op Broadway Market kan je zomaar acteurs Michael Fassbender of Keira Knightley tegenkomen, en de pubs en restaurantjes zijn ook ’s avonds de moeite waard.

Ook 100%Londen neemt je mee naar de Broadway Market en naar Colombia Flower Market en raadt een paar leuke lunchplekken en winkels aan.

Wie van plan is naar de wijk Greenwich te gaan – waar de Olympische wedstrijden paardensport en turnen plaatsvinden – vindt veel meer tips in de gidsen. De ANWB Extra City Londen houdt het op een boottochtje vanaf het parlement in Westminster naar Greenwich en raadt daar het bekijken van de theeklipper Cutty Sark, het National Martime Museum en de Royal Observatory met de nulmeridiaan aan, en een drankje in de Travalgar Tavern uit 1837. Capitool komt met nog meer tips: onder meer het enige waaiermuseum ter wereld en de spookachtige voettunnel onder de Theems.

Die tunnel verbindt het groene en historische Greenwich met het financiële zakencentrum Canary Wharff, en daar maakt 100%Londen dankbaar gebruik van – hoewel de meeste van de winkel- en eettips toch in Greenwich liggen, waaronder de gezellige overdekte markt. En auteur Maaike van Steekelenburg raadt, net als de schrijvers van de Lonely Planet, terecht aan om de heuvel in het park te beklimmen. Vandaar heb je een fenomenaal uitzicht over heel Londen.

    • Titia Ketelaar