De Finnen verrijken de sportzomer: strijden om bier op WK Vrouwdragen

De Finse parlementariër Teuvo Hakkarainen van de oppositiepartij Ware Finnen nam ook deel aan het evenement. Hier draagt hij zijn wedstrijdpartner Milka Poimala. Foto AFP / Timo Hartikainen

In het Finse Sonkajärvi vindt al zeventien jaar lang wel een heel bijzonder evenement plaats: het WK Vrouwdragen. Afgelopen zaterdag was het weer zover en deden 34 paren een gooi naar de zege. De eigenaardige wedstrijd levert ieder jaar weer hilarische beelden op.

De site MentalFloss schreef een korte geschiedenis van de ‘Wife Carrying World Championships’. De deelnemers moeten zich een weg banen door zandbakken, waterbakken en andere obstakels om bij de finish te komen. Ze hoeven niet per se hun eigen vrouw op hun rug te nemen: een vrouw van een goede vriend of je oma mag ook, zolang ze maar zeventien jaar is. De winnaar krijgt het gewicht van de door hem gedragen vrouw uitgekeerd in liters bier. En oja, als je je vrouw onderweg verliest wordt er vijftien seconden bij je tijd opgeteld.

Het winnende koppel, Taisto Miettinen en Kristiina Haapanen, in actie bij het WK Vrouwdragen. Foto AFP / Timo HartikainenHet winnende koppel, Taisto Miettinen en Kristiina Haapanen, in actie bij het WK Vrouwdragen. Foto AFP / Timo Hartikainen

Bekijk hieronder een kort item over het opmerkelijke evenement:

Dit jaar werd de wedstrijd, die ieder jaar door duizenden toeschouwers wordt bezocht, voor de vierde keer gewonnen door het Finse duo Taisto Miettinen en Kristiina Haapalainen uit Helsinki. Finlandsite.nl spreekt van een “ongelooflijke prestatie”. De winnaars kondigden aan ook volgend jaar weer van de partij te zijn. Ze waren dit jaar te sterk voor koppels uit onder meer Tsjechië, Australië, Rusland en Engeland.

Een als Obelix verklede deelnemer in actie bij het WK Vrouwdragen. Foto AFP / Timo HartikainenEen als Obelix verklede deelnemer in actie bij het WK Vrouwdragen. Foto AFP / Timo Hartikainen

De eerste editie van het ‘WK Vrouwsjouwen’ werd in 1992 georganiseerd toen een aantal zakenlui manieren probeerden te vinden om lokale evenementen bekender te maken bij het grote publiek. Het idee voor het evenement zou ontstaan zijn in de achttiende eeuw, toen een plaatselijke crimineel alleen mannen tot zijn bende toeliet die met een vrouw in de nek een bepaalde route konden afleggen, aldus Finlandsite.nl.

Nog meer beelden van de Wife Carrying World Championships: