Grote teen judoka Grol uit de kom, maar deelname Spelen niet in gevaar

Judoka Henk Grol heeft tegenslag opgelopen in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen. Tijdens een training vorige week is zijn grote teen uit de kom geschoten.

Grol moest na het incident voor controle naar het ziekenhuis. „De onderkant van zijn huid is losgeschoten”, zegt bondscoach Maarten Arens in een reactie op de site van de judobond. „Vervolgens is de zaak met zeven hechtingen weer vastgezet.”

Grol twitterde gisteren een foto van zijn grote teen, die met draad is doorstoken. „De Spelen zijn niet in gevaar, ik judo honderd procent zeker.” De geboren Veendammer moet wel acht dagen rust houden.

Grol liep de blessure op in het Spaanse Castelldefels, waar hij zich voorbereidde op dé dag: op 2 augustus verschijnt de 27-jarige judoka op de tatami in de klasse tot 100 kilogram. Grol, die brons veroverde op de Spelen van 2008 in Peking, is opnieuw medaillekandidaat.

Grol had in april een slijmbeursontsteking in de knie. Hij moest zich toen afmelden voor de Europese kampioenschappen in het Russische Tsjeljabinsk. Omdat een operatie zo kort voor de Spelen geen optie was, draagt hij speciale steunkousen om de knie te ontlasten.

Eigenlijk wilde Grol geen rugbaarheid geven aan zijn blessure, maar de Europese judobond bracht het nieuws gisteren naar buiten. „Ik had alles graag stil willen houden. Ik wil geen excuus gebruiken”, luidde de reactie van Grol.