In beeld

Geschiedenis herhaalt zich in Oost-Congo

De Congolese rebellengroep M23 van Bosco Ntaganda heeft de laatste weken strategische stadjes in Oost-Congo op het leger veroverd. Deze krijgt steun van Rwanda, dat wapens en rekruten levert. Zo lijkt de geschiedenis zich te herhalen in het grondstofrijke gebied. Rwanda wil een onafhankelijke staat in Oost-Congo creëren door steun te geven aan de rebellen. Al decennia is Oost-Congo een wetteloos gebied waar buurlanden allerhande milities steunen in de jacht op grondstoffen. Het was niet veel anders tussen 1998 en 2003 in de noordelijker gelegen goudrijke regio Ituri. Voor zijn rol in de moordpartijen van toen is Lubanga nu veroordeeld. Ook Ntaganda wordt door het Strafhof gezocht. Maar in plaats van terecht te staan, vecht deze generaal weer in Oost-Congo, waar de situatie steeds ingewikkelder wordt. Het Congolese leger is zwak en Rwanda heeft een grote invloed.
Een vrouw vlucht weg uit Rutshuru, terwijl rebellengroep M23 de stad binnenvalt.
AFP/Michele Sibiloni
In vluchtelingenkamp Nyakabandem wordt een maaltijd bereid.
Reuters/James Akena
Terwijl Congolese soldaten steden in Oost-Congo plunderen arriveren vluchtelingen in een kamp in Kiwanja.
Mensen zijn onderweg naar een vluchtelingenkamp in Kiwanja.
AFP/Michele Sibiloni
Soldaten zijn lopend onderweg naar Rwindi. Congolese muiters hebben zich gisteren teruggetrokken uit de stad Rutshuru, vlakbij de grens met Oeganda en Rwanda.
AFP/Michele Sibiloni
Rebellen staan op wacht op een FARDC-basis, die gisteren werd veroverd in Rumangabo.
AFP/Michele Sibiloni
Vluchtelingen in Bussanza dringen bij een politiewagen die ze naar een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Zo'n zeshonderd Congolese soldaten zijn de afgelopen week naar Oeganda gevlucht na de machtsgreep van de rebellen.
AFP/Max Delany
Congolese troepen op het gazon van het Oegandese leger nadat ze op de vlucht sloegen voor rebellengroepen. Al decennia is Oost-Congo een wetteloos gebied waar buurlanden allerhande milities steunen in de jacht op grondstoffen.
AFP/Max Delany
Een lid van rebellengroep M23 poseert op een FARDC-basis in Rumangabo.
AFP/Michele Sibiloni
Een lid van rebellengroep M23 poseert op een FARDC-basis in Rumangabo.
AFP/Michele Sibiloni
Een gedeserteerde soldaat op een FARDC-basis van M23 in Rumangabo.
AFP/Michele Sibiloni
Een M23-lid, een een nieuwe rebellengroep in Oost-Congo, die bestaat uit gedeserteerde Congolese regeringsmilitairen. Ze bevinden zich nu op enkele tientallen kilometers van de regionale hoofdstad Goma. Congolese militairen en eenheden van de VN-vredesmacht nemen posities in om Goma te verdedigen.
AFP /Michele Sibiloni
Inwoners van een Oost-Congolese stad lopen langs een patrouillerende militant van de rebellen.
AP/Marc Hofer
En lid van de Congolese rebellen wandelt door een verlaten klaslokaal dat door het leger werd gebruikt voor wapenopslag.
Reuters/James Akena