Geen Saoedische vrouwen op de Olympische Spelen

Er gaan geen Saoedische vrouwen naar de Olympische Spelen in Londen. Er hebben zich geen vrouwen gekwalificeerd, omdat geen enkele vrouw heeft deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijden. Dat heeft een anonieme Saoedische functionaris tegen de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat gezegd.

Twee weken geleden liet de Saoedische ambassade in Londen nog weten dat vrouwen die aan de kwalificatie-eisen voldeden, aan de Spelen mochten deelnemen.

Saoedische leiders stonden onder stevige druk van het IOC om niet meer alleen mannelijke sporters naar internationale toernooien af te vaardigen. Ze zouden na de Spelen van Londen sancties kunnen verwachten als vrouwen werden buitengesloten.

Enige hoop werd nog gevestigd op Dalma Rushdi Malhas, een twintigjarige amazone van Saoedische komaf. Zij is geboren en getogen in de Verenigde Staten. Door een rugblessure van haar Zweedse merrie Caramell kon ze niet aan de kwalificatie-eisen voldoen.

Volgens Al-Sharq al-Awsat hebben zich wel mannelijke Saoedische atleten gekwalificeerd voor de onderdelen atletiek, paardrijden en gewichtheffen. Saoedische vrouwen dienen zich in het openbare leven aan tal van beperkingen te houden. Zo mogen ze in het land niet autorijden en een mannelijk familielid moet toestemming geven om te reizen. De religieuze politie handhaaft op straat de seksesegregatie en de kledingvoorschriften van vrouwen.