Geen nieuw contract Rusland met Syrië

De Russische autoriteiten hebben te kennen gegeven dat ze geen nieuwe wapencontracten met hun Syrische bondgenoot zullen sluiten zolang de situatie in Syrië niet is gestabiliseerd. Rusland zal eerder overeengekomen leveranties wel uitvoeren, zo zei Vyacheslav Dzirkaln, adjunct-directeur van het bureau voor Militaire Technische Samenwerking, tegen journalisten op een Britse luchtvaartshow. Zijn uitspraak werd gisteren gemeld door het Russische persbureau Interfax.

In de Verenigde Staten en bij de Verenigde Naties is Dzirkalns uitspraak met behoedzaamheid ontvangen. Washington liet weten verdere bevestiging af te wachten.

Tot dusverre stelde Moskou zich op het standpunt dat er geen internationaal wapenembargo tegen Syrië is, dus dat er geen reden is zijn wapenleveranties te staken. Onder andere heeft Rusland de afgelopen maanden luchtdoelraketten en munitie geleverd. Een schip met in Rusland gereviseerde Syrische helikopters moest rechtsomkeert maken toen de Britse verzekeraar de verzekering opzegde.

Westerse landen oefenen druk uit op Moskou zijn steun voor het Syrische bewind, die ook tot uiting komt in de blokkade van strafmaatregelen tegen president Assad in de VN-Veiligheidsraad, te beëindigen. Maar de Russische president Poetin viel gisteren weer uit naar het Westen dat zich volgens hem schuldig maakt aan „unilaterale acties in strijd met het internationaal recht”.

Een Syrische oppositiepoliticus, Michel Kilo, riep gisteren in een gesprek in Moskou met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de Russische regering op bij te dragen tot „stabilisering van de situatie”. Lavrov op zijn beurt onderstreepte dat Rusland „een van de weinige landen, zo niet het enige” is dat actief zowel met het Syrische regime als met de oppositie samenwerkt om het vredesplan van internationaal bemiddelaar Kofi Annan uit te voeren.

Volgens dat plan moeten oppositie en regime met elkaar in gesprek gaan over een overgang naar een democratisch bewind. De belangrijkste oppositiegroepen willen echter pas praten na het vertrek van Assad. Annan zelf zei gisteren in Damascus een „constructief” gesprek met Assad te hebben gevoerd. (Reuters, AFP, AP)