‘Formeren kan snel, op z’n Brits’

Het eerste verkiezingsdebat werd gisteravond gehouden. In Londen. Want elke stem telt in september, dus ook die van Nederlanders in het buitenland.

Het debat was weinig verrassend. PvdA’er Henk Nijboer hield zich strak aan het verkiezingsprogramma van zijn partij, Rik Grashof van GroenLinks liet zich kritisch uit over de gedoogcoalitie, VVD’er Matthijs Huizing verdedigde zich daar weer netjes tegen, en D66-nieuwkomer en Londenaar Michiel Verkoulen stelde zich, geïnspireerd door de pittige debatten in het Britse Lagerhuis, provocerend op.

Opmerkelijk was vooral dat drie van de vier kandidaat-Kamerleden beweerden dat hun partij een coalitieakkoord op z’n Brits zou kunnen sluiten. In vijf dagen dus, zoals de Conservatieven en Liberaal-Democraten in 2010 deden. „Dat zou mogelijk moeten zijn. Met D66 kunnen we er in 2,5 dag wel uit zijn, met GroenLinks duurt het vier dagen” , zei Huizing. „We delen uitgangspunten en dan is het een kwestie van geven en nemen.” Samenwerking met de PvdA ligt moeilijker, denkt de VVD’er: „Op dit moment is de sfeer er niet naar.” PvdA’er Nijboer was voorzichtiger en wees op de snelle afbrokkeling van het Lenteakkoord, dat in korte tijd tot stand kwam.

Het debat ging verder vooral over het buitenland: ontwikkelingssamenwerking en Europa. D66 hield een vurig pleidooi voor beide, de VVD verklaarde „niet zo verliefd te zijn” op de EU. Voor beide standpunten was applaus. Maar de boodschap van de avond, waarbij zo’n zestig van de naar schatting 40.000 in het Verenigd Koninkrijk wonende Nederlanders waren, was vooral: ga stemmen.