En door

None

Kijk hem sjouwen met een balk voor de steeplechase (hindernisloop). Wat moet tienkamper Eelco Sintnicolaas (25) met dat ding? Steeplechase is geen onderdeel op de tienkamp. Je ziet in zijn ogen dat hij een plannetje heeft. Heel hard van dat bergje afsjezen en dan over de balk springen, zoiets.

Hij zal er niet veel tijd in hebben gestoken. Meerkampers moeten dóór, altijd wacht er een nieuw onderdeel. Het zijn bezige bijen in een atletiekpakje. In twee dagen werken ze tien atletiekonderdelen af. Sprinten, springen en werpen, daar komt de tienkamp in het kort op neer*.

Specialiseren staat bij Sintnicolaas gelijk aan vloeken. Hij is een alleskunner, een allrounder, een multitalent. De tienkamp is punten sprokkelen, met het gemiddelde als ultieme doel. De schade beperken bij je minste onderdelen en pieken op je favoriete proeven. En rekenen. Eindeloos rekenen.

Sintnicolaas behoort tot de besten ter wereld. Zijn kracht schuilt in zijn snelheid op de loopnummers en techniek op de springonderdelen, met als uitschieter het polsstokhoogspringen. Motorisch is hij begaafd. Hij is licht gebouwd (80 kilo, 1.86 meter lang), waardoor hij op onderdelen als discuswerpen en kogelstoten – waar brute kracht vereist is – vermogen tekort komt.

Alle bouwstukjes van de tienkamp legt Sintnicolaas op een weegschaal: welke proeven leveren hem het meeste op, en welke minder. In de trainingen legt hij het accent op de onderdelen die niet goed gaan. Dit jaar heeft hij vooral gewerkt aan de sprint, hoogspringen, hordelopen, kogelstoten en discuswerpen. Zo probeert hij de perfecte balans te vinden tussen de tien onderdelen.

Hij heeft het hele seizoen naar de Olympische Spelen toe gewerkt. Op 8 en 9 augustus moet het bouwwerk van Sintnicolaas er staan. In Londen werkt hij zijn proeven straks anoniem af, de tienkamp krijgt weinig media-aandacht. Zijn dagen op de Spelen duren van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Tussen de proeven door leest hij een boek of luistert hij muziek. Op adrenaline ploetert hij zich door de onderdelen. Altijd met de gedachten bij het volgende onderdeel.

In aanloop naar de Olympische Spelen (27 juli-12 augustus) publiceert nrc.next iedere dinsdag en donderdag foto’s van Nederlandse deelnemers. De foto’s zijn gemaakt voor het fotoboek Olympisme, over bloed zweet en tranen van Lars van den Brink en Tom van Heel. Kijk op www.olympisme.eu

    • Steven Verseput