Opinie

    • Japke-d. Bouma

Eigen leed verbleekt bij verbouwingstelevisie

Ideale tv: mensen worden geholpen en de sponsor vaart er wel bij.

Klus-, woon-, tuin- en verbouwingsprogramma’s blijven hardnekkig bij de commerciëlen. De koning van het genre is SBS6, dat maar liefst dagelijks een enorm blok van huis-, tuin- en verbouwingsellende vertoont.

Het begint ’s middags om 15.15 uur al, met Een nieuw huis in 60 minuten waarin middenklassers een nieuw interieur krijgen met wat verf, lampekappen, goedkope meubels en bedtextiel. Daarna volgt De grote verbouwing waarin een koppel een heel erg enge bouwval met grote gaten in de muren gaat transformeren tot iets bewoonbaars. Aansluitend is er dan nog Huizenjacht, waarin SBS mensen helpt die op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Gisteren zat vóór dat hele blok, we hebben het dan dus al over drie uur televisie, ook nog eens Red mijn verbouwing. Een programma over zielige moeders die door malafide aannemers voor duizenden euro’s in de rotzooi zijn achtergelaten, en dan met de hulp van een soort Britse Pierre Wind (kaal, druk, luid en behoorlijk aan de zware kant) weer uit de rommel komen.

Ik had het allemaal nog nooit gezien, maar ik snap het nu.

Het is tv die enorm goed werkt als je eigen man er met je beste vriendin vandoor is, de kat van de geiligheid in de gordijnen hangt en je kinderen met poepvlekken in hun broek van school komen. Je baas slaat je op de kont, je collega’s hebben je toetsenbord met pindakaas ingesmeerd, en je auto is er die dag mee opgehouden.

Als je dán naar dat blok verbouwingsstress kijkt, voel je je na afloop weer helemaal prima.

Ik was al een trouwe fan van de topper van het genre, Extreme Home Make Over van Net5, zondag op tv. Waarin écht zielige mensen – denk gehandicapte kinderen, terminaal zieke vaders en geamputeerde oorlogsveteranen – een compleet nieuw droomhuis krijgen. Inclusief afgeloste hypotheek, nieuwe auto, zwembad, aparte kamer met sporttoestellen, grote beeldschermen en dubbele garages.

En zo kwam ik tot een conclusie. Ik vind het eigenlijk wel oké, deze tv. Mensen worden geholpen, zonder dat ze zichzelf heel erg voor schut hoeven te zetten, en de sponsor vaart er wel bij. Alles komt goed.

Hoogstens zou ik zeggen, als ik cynisch was: ga in al die huizen over vijf jaar nog eens kijken. Of hun giant flatscreen dán nog werkt, of het zwembad niet inmiddels zwart is en de pomp stuk. Of de auto niet gestolen is. Of de studiebeurs niet al aan drank en de gokverslaving van moeder is opgegaan. Of de koppels niet al uit elkaar zijn en de kinderen krankzinnig zijn geworden van hun slaapkamer met thema Backstreet Boys.

Maar op dit moment zeg ik: even helemaal niks aan doen.

Japke-d. Bouma vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Japke-d. Bouma