Eerste beelden executies Nederlands-Indië opgedoken

Voorpagina van de Volkskrant van dinsdag 10 juli 2012.

Er zijn unieke beelden van executies in het voormalige Nederlands-Indië opgedoken, zo schrijft de Volkskrant vandaag. De beelden zijn waarschijnlijk gemaakt tijdens de politionele acties. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er foto’s van de executies naar buiten komen.

Op de foto’s zijn drie Indonesiërs te zien die voor een vuurpeloton staan op het moment dat ze worden beschoten. Op een andere foto zijn lijken in een greppel te zien.

Het oorlogsinstituut NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie zeggen in de krant niet eerder zulke foto’s te hebben gezien. De maker van de foto’s diende bij de artillerie en kwam uit Enschede. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht.

Het is niet bekend welke executies hij heeft gefotografeerd. De artillerie voerde voor zover bekend zelf geen executies uit. Mogelijk is bijstand verleend aan de speciale troepen of infanteristen die dat wel deden.