DSM doelwit bedrijfsspionage via usb-stick

Het is een variant van het touwtje uit de deur, de usb-stick. Cybercriminelen hebben via een usb-stick een poging gedaan om in te breken in het computersysteem van chemie- en biotechnologiebedrijf DSM.

De hackers legden een usb-stick met spionagesoftware op een parkeerplaats van DSM en hoopten vervolgens dat de medewerker de stick in zijn laptop zou steken. Met de inloggegevens zouden de datadieven gevoelige informatie uit de computers van het bedrijf kunnen halen. Het zou daarbij gaan om het stelen van wachtwoorden en gebruikersnamen van DSM-medewerkers.

De inbraakpoging had geen succes. De vinder bracht de stick naar de ICT-afdeling. DSM heeft naar eigen zeggen geen aangifte gedaan, omdat het om „een nogal knullige poging tot datadiefstal” ging.

Het is, volgens beveiligingsexperts, een bekende manier van bedrijfsspionage. De remedie is simpel: stop nooit een onbekend usb-stick in de computer.