De Wet van Moore blijft nog even geldig

De chipindustrie slaagt er al decennialang in elke achttien maanden het aantal schakelingen op een chip te verdubbelen. Deze ‘ Wet van Moore’ is tot 2025 geldt, denken ze bij ASML.

None

De Wet van Moore blijft voorlopig overeind, denkt ASML. Dankzij de nieuwe deal met Intel, die gisteravond bekend werd gemaakt, kan het Veldhovense hightechbedrijf verder bouwen aan lithografiemachines waarmee nog kleinere, krachtiger en goedkopere chips gemaakt kunnen worden.

De Wet van Moore verwijst naar een artikel dat Gordon Moore, mede-oprichter van chipfabrikant Intel, in 1965 schreef. Dat was in de begindagen van de halfgeleiderindustrie. Moore, die inmiddels 83 jaar oud is, voorspelde destijds dat elke achttien maanden het aantal verbindingen op de chip zou verdubbelen. Later werd de definitie iets uitgebreid en ging het erom dat de rekenkracht van de chip elke anderhalf jaar zou verdubbelen.

Tot nu toe is de Wet van Moore nog steeds geldig, zegt ASML. Maar het wordt krap: de extreme ultraviolet lithography-technologie waarmee de nieuwste generatie ASML-apparaten is uitgerust, werkt met een nauwkeurigheid tot 13,5 nanometer – een miljoenste millimeter.

De verwachting is echter dat de huidige EUV-generatie niet vaak genoeg vernieuwd kan worden om elke achttien maanden te verdubbelen. Daarom wil ASML aan een compleet nieuwe chipmachine werken die nog fijnmaziger producten levert. Het is een stap die ASML niet alleen zelf wil nemen, maar hand in hand met de grote chipfabrikanten Intel, Sam-sung en TSMC.

Door de honderden miljoenen euro’s die deze bedrijven in de ontwikkeling van het Veldhovense hightechbedrijf zullen stoppen, profiteert uiteindelijk de hele it-industrie van de nieuwe generatie chips tot ten minste 2025.

Peter Wennink, financieel directeur van ASML, zegt dat uiteindelijk de consument de vruchten plukt van de samenwerking die de chipmachinefabrikant aankondigde. Voordeliger opslaggeheugen en processors leiden uiteindelijk tot beter betaalbare smartphones en tablet pc’s.

Daarnaast is de verwachting dat gewone computergebruikers massaal overschakelen op flashgeheugen in plaats van de harde schijven die tot nu toe in de meeste computers te vinden zijn. Vandaar dat ook Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, forse investeringen deed in zogeheten solid state drives, die stootvaster en een stuk sneller zijn dan schijven met draaiende onderdelen.

    • Marc Hijink