Dansen én luisteren naar dance

Dance

Pillow Talk

Gezien 6/7 Studio 80, Amsterdam, 25/8 te zien op Voltt festival, Amsterdam

Jazzcats uit de jaren dertig, lijken de drie mannen in pak rond de microfoon. Maar de jazzclub is een discotheek en het geluid komt uit een doosje. Het doosje is de laptop van producer Michael Tello. Samen met toetsenist Ryan Williams en zanger Sammy D. vormt hij electrotrio Pillow Talk.

Het drietal uit het Lower Haight District, een bohemian-wijk in San Francisco, past bij een trend in elektronische muziek: concerten in plaats van dj-gigs. Dance is al lang het imago van platte vierkwartsmaten, beurshallen en glow in the dark sticks ontgroeit. Dance, of, toepasselijker, elektronische muziek, is niet meer alleen om te dansen, maar steeds vaker ook om naar te luisteren. Artiesten als Nicolas Jaar of het Franse trio dOP combineren house met live instrumenten. Dat ondergraaft soms de dansbaarheid, maar in het geval van Pillow Talk werkt het wel.

De zwoele stem van ‘ladies man’ Sammy D. wordt begeleid door Ryan Williams op de toetsen en de bas. Producer Michael Tello mixt jazzy, funky en boogie samples met underground techno en house. De diepe bassen op een wat rustiger tempo laten het publiek makkelijk meedeinen. Drumcomputerbeats en vrolijke loops zoals die in Strange Love houden het geheel dansbaar.

De drie hebben bijna tien jaar ervaring als muzikant en gooien hoge ogen in de underground techno- en housescene. Ze begonnen twee jaar geleden met jammen in de keuken van Williams, daarvan maakten ze opnames op hun iPhone, die ze later bewerkten in een studio twee straten verderop. Het drietal combineert ervaring uit andere genres –Tello groeide op als immigrantenzoon met de salsa, funk en jazz van zijn Latijns-Amerikaanse vader – met het rauwe sexy geluid van stevige underground house.

Niet toevallig brachten ze hun Far From Heaven EP uit op het label van het New Yorkse Wolf & Lamb. Onder hun vleugels groeide ook Nicolas Jaar uit tot cross-over producent en live sensatie. En het drietal past qua stijl misschien nog meer bij het Italiaans/Berlijnse duo Tale of Us (Visionquest) dat soul met techno en rock combineert. Afgelopen vrijdag was het eerste optreden van Pillow Talk in Nederland, in augustus komen ze terug voor meer tijdens Voltt. Daar is dan ook Tale of Us te zien.

    • Rolinde Hoorntje