CZ acht sluiting vijftien ziekenhuizen verantwoord

Artsen en verpleegkundigen rond een ziekenhuisbed in Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller

Vijftien van de ruim honderd ziekenhuizen in Nederland kunnen zonder probleem verdwijnen. Dat stelt zorgverzekeraar CZ vanavond in het televisieprogramma Altijd Wat. Ziekenhuizen zouden verantwoordelijk zijn voor ruim een kwart van de almaar stijgende kosten in de zorg.

Vooral het aanbod van ziekenhuizen in de grote steden is overmatig, vindt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren: “Als we in Amsterdam een ziekenhuis sluiten, dan wordt niemand daar slechter van.” Volgens de bestuursvoorzitter ontstaan dan geen wachtlijsten.

Topman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Marc Levi is het in principe eens met Van der Meeren. Maar volgens hem zouden zorgverzekeraars ook gewoonweg kunnen beslissen geen contracten meer te sluiten met een aantal ziekenhuizen. Dat gebeurt al voor een aantal aandoeningen.

Van der Meeren is niet de eerste die oppert ziekenhuizen te sluiten. VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte daar in september al voor toen hij nog voorzitter was van Zorgverzekeraars Nederland. Wiegel zei toen dat het samenvoegen van ziekenhuizen veel kosten zou besparen, zonder dat de zorg voor patiënten daaronder zou lijden.

Achmea laat dinsdag in een reactie weten dat de sluiting van vijftien ziekenhuizen niet zomaar kan:

“Er kunnen wel ziekenhuizen dicht, maar wellicht komen er andere zorgvoorzieningen voor terug. Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Annemarie Coevert