Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Constitutioneel Hof Egypte verwerpt decreet president Morsi

Het Egyptische parlement bijeen in Kairo, archiefbeeld maart 2012. Foto AP / Mohammed Asad

Het Constitutionele Hof van Egypte heeft vanavond besloten het decreet van president Mohammed Morsi te herroepen, zo meldt persbureau AFP. Met het decreet werd de ontbinding van het parlement ongedaan gemaakt.

Zondag vaardigde president Morsi per presidentieel decreet uit dat de ontbinding ongedaan werd gemaakt. Hij riep daarbij de parlementsleden op weer bijeen te komen totdat weer een nieuw parlement gekozen kan worden. Dat leidde vanochtend tot een parlementaire vergadering van enkele minuten.

De afgevaardigden stemden voor een voorstel om nader juridisch advies in te winnen over het besluit van het hof om een derde van de parlementaire mandaten ongeldig te verklaren, omdat ze niet volgens de wet tot stand waren gekomen. Op grond van dit besluit ontbond de regerende militaire raad op 15 juni het hele parlement. Het nieuws van de uitspraak van het hof werd door duizenden aanhangers van Morsi op het Tahrirplein in Kairo met afkeuring ontvangen.

De parlementsleden hamerden er vandaag volgens correspondent Gert van Langendonck op dat de zitting niet tegen de rechterlijke macht was gericht. “Morsi’s decreet was niet tegen de beslissing van het Hof maar tegen de uitvoering ervan door de legerleiding”, zei Nasr al-Deen Osman, een Moslimbroeder.

De rechters zien dat niet zo volgens van Langendonck:

“Ahmed al-Zend, voorzitter van de club van rechters, gaf Morsi 36 uur de tijd om van zijn beslissing terug te komen en zich te verontschuldigen bij het volk en de rechterlijke macht.”

http://www.youtube.com/watch?v=WDf-yUN7GcI

er leek sprake van compromis tussen morsi en leger

Morsi kondigde met zijn decreet ook vervroegde verkiezing aan, wat door sommige experts wordt uitgelegd als een compromis tussen de nieuwe president en de Egyptsiche legertop. De Egyptische president is met zijn decreet op ramkoers geraakt met SCAF. Het leger is uiterst machtig in Egypte en wenst ondanks de hervormingen naar aanleiding van de Arabische Lente zijn macht niet uit handen te geven. Vlak voor de verkiezingen trok het nog verregaande bevoegdheden naar zich toe, zoals het zelf kunnen bepalen van de eigen begroting.

De militaire leiders waarschuwden president Morsi gisteren voor het oproepen van de volksvertegenwoordigers voor een vergadering, maar Morsi negeerde dit besluit. De militairen baseerden zich op de eerdere uitspraak van het Opperste Constitutionele Hof. De Opperste Militaire Raad (SCAF) liet weten dat het verwacht dat iedereen zich houdt aan de grondwet.