Cofidis-renner Di Gregorio geschorst wegens verdenking doping

Di Gregorio gisteren in actie tijdens de eerste individuele tijdrit van deze Tour, die ging van Arc-et-Senans naar Besançon. Foto Reuters / Bogdan Cristel

De Franse wielerploeg Cofidis heeft de vanochtend gearresteerde renner Remy di Gregorio geschorst omdat hij verdacht wordt van het gebruik van doping. Dat heeft de wielerformatie vanmiddag bekendgemaakt. Als Di Gregorio daadwerkelijk doping heeft gebruikt, wordt hij ontslagen.

De politie deed vanochtend, op de eerste rustdag van deze Tour de France, een inval bij Cofidis. De Fransman Di Gregorio werd voor verhoor meegenomen naar zijn woonplaats Marseille. In de zuid-Franse stad werden nog twee andere mensen opgepakt. Het drietal zou verdacht worden van het vervoeren van dopingproducten. Het onderzoek naar Di Gregorio werd eind juni geopend.

Cofidis: geïsoleerd geval, geen gevolgen voor rest van de ploeg

Cofidis zei vanmiddag in een reactie op de arrestatie dat de ploeg nog weinig informatie over de verdenkingen tegen Di Gregorio heeft, maar dat de verdenking alleen al Cofidis geen andere keuze laat dan hem voorlopig te schorsen. Wel zegt de Franse ploeg dat het om een “geïsoleerd geval” gaat dat verdere deelname van de andere renners in de Tour niet in de weg staat.

Cofidis wijst erop dat de ploeg de afgelopen jaren voorop heeft gelopen in de strijd tegen doping. “Het team heeft altijd alle regels gerespecteerd en alle toepasbare controles uitgevoerd.” De Fransen zeggen zelfs extra controles buiten competitie uit te voeren om hun renners te testen. “Alle maatregelen die van kracht zijn worden de komende dagen verder aangescherpt.”

Di Gregorio gold als veelbelovend talent in de bergen

De 26-jarige Remy di Gregorio begon zijn professionele carrière in 2005 en gold volgens persbureau Reuters destijds als een zeer veelbelovend klimmer, hoewel hij de verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken. Hij reed voor Française des Jeux voordat hij in 2011 overstapte naar Astana. Dit seizoen kwam hij voor Cofidis te koersen. Di Gregorio won vorig jaar een etappe in Parijs - Nice.

    • Pim van den Dool