Brautigam is fijnzinnig in Beethoven

Klassiek

Robeco Zomerconcerten: Residentie Orkest o.l.v. Santtu-Matias Rouvali met Ronald Brautigam, piano. Gehoord: 8/7 Concertgebouw Amsterdam. Volgende concerten: 6, 8, 10/8.

Ronald Brautigam, al meer dan twee decennia vaste gast in de Robeco Zomerconcerten, speelt dit jaar vier Beethovenconcerten. Zondag begon hij bij het Residentie Orkest in de Grote Zaal met een sprankelende uitvoering het Vijfde pianoconcert op een Steinway, in augustus volgen nog drie solorecitals in de Kleine Zaal op ‘authentieke’ forte-piano’s. Brautigam is dan ook dé Nederlandse pianist voor de Weense klassieken: hij zette de sonates en pianoconcerten van Haydn, Mozart en Beethoven compleet op de cd.

Beethovens Vijfde pianoconcert vaart zeer wel bij de typische stijl van Brautigam, die wars is van de bombast die men hier zo vaak hoort. Fantastisch en fijnzinnig parelend spel. Verheffende rust in het serene en pastorale Adagio, als een middagwandeling door het zomerse Wiener Wald. Energiek en eigenzinnig in het roerige slotdeel. De Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali zorgde met het uitstekend spelende Residentie Orkest voor een omlijsting in grote stijl, die Brautigam toch alle ruimte liet zijn finesses te etaleren.

Rouvali (1985), die internationaal veel furore maakt, had zijn Beethoven-aanpak al met veel flair laten horen in de ouverture Egmont. Prachtige contrasten tussen monumentaliteit en lyriek met perfect gedoseerde dynamiek. Hij heeft een fladderend, sterk opwaarts gericht gebaar dat de orkestklank lucht en transparantie verschaft. De Achtste symfonie van Dvorák was met zijn enthousiaste optreden sfeervol, zwierig, meeslepend, imposant en uitbundig.

    • Kasper Jansen