Armstrong in de aanval

Oud-renner Lance Armstrong sleept USADA voor de rechter.

Rotterdam. Lance Armstrong, die door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA wordt aangeklaagd wegens doping, sleept nu zelf USADA voor de rechter. Volgens Armstrong zijn de regels van het USADA in strijd met het grondrecht op een eerlijk proces. Door de regels van USADA zouden sporters geen bewijsstukken kunnen inzien of getuigen kunnen horen. Ook zou het agentschap geen jurisdictie hebben: die zou bij de internationale wielerunie UCI liggen. USADA-baas Travis Tygart wordt beschuldigd van het voeren van een vendetta tegen de zevenvoudig Tourwinnaar.

Armstrong heeft een federale rechter gevraagd het USADA te verbieden de zaak tegen hem voort te zetten of hem een straf op te leggen.

Armstrong beweert ook dat USADA de Amerikaanse wet heeft overtreden door getuigenverklaringen te verkrijgen door lagere straffen te bieden. Vorige week schreef De Telegraaf dat vijf oud-ploeggenoten in ruil voor een lage straf hun eigen dopegebruik en dat van Armstrong zouden hebben opgebiecht. Novum, AP