Annan is moe van frustraties

Kofi Annan probeert zijn vredesplan voor Syrië te redden, maar erkent dat zijn missie niet werkt. Hij is het bekvechten van de grote landen zat.

TOPSHOTS A Syrian man lies on a bed as he recovers from wounds in his stomach and leg made by the deflagration of a shell tank in Kfar Sajna in the northwestern province of Idlib on July 8, 2012. International envoy Kofi Annan has arrived in Syria after admitting that his peace plan has so far failed to end nearly 16 months of carnage, as scores more die in the violence-wracked country. AFP PHOTO/LO
TOPSHOTS A Syrian man lies on a bed as he recovers from wounds in his stomach and leg made by the deflagration of a shell tank in Kfar Sajna in the northwestern province of Idlib on July 8, 2012. International envoy Kofi Annan has arrived in Syria after admitting that his peace plan has so far failed to end nearly 16 months of carnage, as scores more die in the violence-wracked country. AFP PHOTO/LO AFP

Redacteur Internationale betrekkingen

Rotterdam. De aanhoudende internationale verdeeldheid over de burgeroorlog in Syrië maakt bemiddelaar Kofi Annan het werken vrijwel onmogelijk. Annan, die gisteren opnieuw in Damascus was voor een gesprek met president Bashar al-Assad, doet geen moeite meer zijn frustraties te verbergen.

De grootmachten moeten ophouden met hun „destructieve concurrentie” over de toekomst van Syrië, zei hij vrijdag tegen The Guardian. Over zijn eigen missie om met een vredesplan een staakt-het-vuren en een politieke oplossing af te dwingen, erkende hij een dag later tegenover Le Monde: „Het is duidelijk dat het ons niet is gelukt.”

Maar Annan geeft nog niet op. Wel maakt hij duidelijk dat de wereldgemeenschap tot machteloosheid is veroordeeld, zolang de grote landen niet samenwerken aan een politieke oplossing. De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties is te veel diplomaat om landen met name te noemen, maar dat zijn ergernis vooral de Verenigde Staten geldt, is zonneklaar.

Niet voor het eerst deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dit weekeinde haar best de schuld voor de diplomatieke impasse op Rusland en China te schuiven. Op een bijeenkomst in Parijs van de Vrienden van Syrië, een groep van ruim vijftig landen die sympathiseren met de oppositie, hield Clinton het niet bij kritiek.

Ze riep de aanwezige landen op om de Russen en Chinezen „een prijs te laten betalen” voor hun steun aan Assad. „Ik vraag u van hen te eisen dat ze de legitieme aspiraties van het Syrische volk beginnen te steunen. Ze denken nu dat ze helemaal geen prijs hoeven te betalen voor het opkomen voor het regime van Assad. Ze houden vooruitgang op, ze blokkeren het.”

Dat konden Rusland en China niet op zich laten zitten. Moskou noemde Clintons verwijt koeltjes „incorrect”. Maar Peking reageerde getergd en noemde de woorden van Clinton „volstrekt onacceptabel”. „Woorden en daden die China belasteren en tweedracht zaaien tussen China en andere landen, zullen vergeefs zijn”, aldus Buitenlandse Zaken in Peking.

Deze zoveelste verbale schermutseling over Syrië illustreert precies waar Annan op doelde met zijn klacht over ‘destructieve concurrentie’. Ondertussen gaat het geweld in Syrië door en beloofden de Vrienden van Syrië, waaronder de VS, Frankrijk en Turkije, de hulp aan de opstandelingen krachtig op te voeren. En dit gebeurt allemaal, aldus Annan, „in plaats van dat we samen kijken wat we kunnen doen.”

Volgens Annan moet Iran betrokken worden bij besprekingen over Syrië. „Iran is een speler en moet deel uitmaken van de oplossing”, zei hij in Le Monde. Nadat hij gisteren opnieuw met Assad had gesproken om zijn vredesplan te redden, vloog Annan dan ook door naar Teheran.

De voortdurende westerse kritiek op Rusland „verbaast me”, zegt Annan diplomatiek, en „irriteert de Russen erg”. Terwijl andere landen, die „wapens en geld sturen [voor de oppositie, red.], en beweren op een vreedzame oplossing uit te zijn, initiatieven nemen die de resoluties van de Veiligheidsraad ondergraven”. De bemiddelingsopdracht van Annan vloeit voort uit zo’n unaniem aangenomen resolutie.

Met de harde taal tegen Rusland en China bereikt de Amerikaanse regering al maanden bitter weinig. Maar de stevige retoriek kan in eigen land dienen als weerwerk tegen Republikeinen als senator McCain, die de regering-Obama passiviteit verwijten en erop aandringen zonodig militair in te grijpen in Syrië.

Hillary Clinton zei gisteren te hopen dat de erkenning van Annan dat zijn vredesplan niet gelukt is „voor iedereen een waarschuwing” is, een ‘wake-upcall’. Maar ze liet niet blijken zijn aanbevelingen aan haar eigen adres ter harte te zullen nemen.

    • Juurd Eijsvoogel