Annan: Iran kan positieve rol spelen bij oplossen conflict Syrië

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan voerde vanochtend in Teheran gesprekken met Iraanse leiders over de crisis in Syrië. Foto AFP / Atta Kenare

Iran, een belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, kan een positieve rol spelen bij het oplossen van het conflict in Syrië. Dat zei internationaal bemiddelaar Kofi Annan vanochtend na een bezoek aan Teheran.

Annan sprak in de Iraanse hoofdstad met minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi. De bemiddelaar zei op een persconferentie na afloop dat Iran onderdeel zou moeten zijn van het oplossen van de problemen in Syrië. Volgens Annan bestaat het risico dat het bloederige conflict in Syrië zich over de rest van de regio verspreidt. Iran kan een positieve rol spelen door dat te voorkomen, aldus Annan.

De woorden van Annan zijn opmerkelijk omdat Iran beschuldigd wordt van het geven van onvoorwaardelijke steun aan het Syrische regime en het bewapenen van het Syrische leger. Westerse landen als de Verenigde Staten vinden daarom juist dat Iran een oplossing van het conflict in de weg staat. Annan heeft de westerse landen juist bekritiseerd omdat zij niet willen dat Iran bij gesprekken over de situatie in Syrië betrokken wordt.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Salehi benadrukte vandaag dat zijn land het vredesplan van Annan ten volle steunt omdat het Syrië weer stabiel kan maken. Hij prees Annan voor zijn “neutraliteit” in de Syrische kwestie en benadrukte dat Iran een constructieve rol wil spelen bij het oplossen van de problemen.

Annan komt ‘nieuwe aanpak’ overeen met Assad

Annan arriveerde gisteravond in Teheran nadat hij in de Syrische hoofdstad Damascus opnieuw overleg had gevoerd met president Assad. De gezant zei met Assad overeenstemming te hebben bereikt over een “nieuwe aanpak” om het geweld te stoppen. Annan beloofde de aanpak met de gewapende oppositie te gaan bespreken.

Op verzoek van de internationale gemeenschap presenteerde Annan een aantal maanden geleden een vredesplan dat een einde moest maken aan het conflict in Syrië. Onderdeel daarvan was een staakt-het-vuren tussen het Syrische leger en de rebellen, wat echter door beide partijen al snel op grote schaal werd geschonden. Juist de afgelopen maanden vielen honderden doden bij gevechten tussen leger en oppositie.

    • Pim van den Dool