Amsterdam Fashion Dagboek (2): drijvende couture & modellende turners

Jurk van Mattijs van Bergen op de show Floating Couture Treatment

Leuker kan mode in Nederland  bijna niet worden.

Gisteravond, twee dagen voor de openingsavond van Amsterdam Fashion Week, had AFW-programmadirecteur Carlo Wijnands zijn eigen modefeestje.

In samenwerking met tandartspraktijk Lassus en samen met zijn vriend Ruud van der Peijl organiseerde hij Floating Couture Treatment. Voor de praktijk was in de Keizersgracht was een drijvende catwalk neergelegd, het publiek keek vanaf tribunes en boten toe. Professionele modellen, maar ook amateurs als Ans Markus en Patricia Steur showden uitbundige oude en nieuwe couturestukken van Nederlandse ontwerpers als Mattijs van Bergen, Claes Iversen, Frans Molenaar, Fong Leng en Mart Visser – soms met een flinke buitenboordbeugel over het gezicht, of in het gezelschap van poedel of schoothondje.

DJ Joost van Bellen zorgde, geïnspireerd door het legendarische tv-programma Glamourland, voor passende campy muziek.

De show eindigde met een groep synchroonzwemmers (de vrouwen in badpakken die het Nederlandse modelabel And Beyond voor WE ontwierp) die op The Final Countdown van Europe een waterballet in de gracht uitvoerden.

Bijzonder was ook de show die Borre Akkersdijk eerder op de dag liet zien.

Akkersdijk werkt voor trendwatcher Lidewij Edelkoort, maar maakt ook kleren, van opvallende  stoffen. Dikke, gewatteerde tricot bijvoorbeeld, die doet denken aan het materiaal waarmee matrassen worden omtrokken. In de Apollohal, een sporthal in Amsterdam-zuid, waar hij zijn show hield, had hij op de bankjes delen van kledingstukken als kussens neergelegd. Akkermans liet zijn sportieve mannencollectie, zo bleek toen het eerste model een salto maakte, showen door turners– stuk voor stuk  lieten ze na een rondje catwalk iets indrukwekkends zien. Ook het model  met een been in het gips: op het paard  was hij nog tot grootse dingen in staat.

    • Milou van Rossum