Angstaanjagende mascottes

Hoe vaker ik Wenlock en Mandeville zie, hoe vaker ik me afvraag wie deze mascottes gaat kopen. Ze zijn gewoon angstaanjagend – en zeker niet knuffelbaar. Of zoals een collega van de Guardian laatst twitterde toen we ze aantroffen op een schoolsportdag: De twee zijn ,,geboren uit de laatste druppels staal” van het Olympisch Stadion.

Wenlock en Mandeville

Wenlock en MandevilleWenlock en Mandeville

Hoe vaker ik Wenlock en Mandeville zie, hoe vaker ik me afvraag wie deze mascottes gaat kopen. Ze zijn gewoon angstaanjagend – en zeker niet knuffelbaar. Of zoals een collega van de Guardian laatst twitterde toen we ze aantroffen op een schoolsportdag:

Twitter avatar owen_g Owen Gibson Wenlock and Mandeville: scaring kids across the country since 2010… http://t.co/4fvXRvvR

De twee zijn ,,geboren uit de laatste druppels staal” van het Olympisch Stadion. Wenlock is vernoemd naar Much Wenlock, waar William Penny Brookes al in 1850 Olympische Spelen organiseerde. Mandeville naar Stoke Mandeville, waar in 1948 de eerste Paralympische Spelen werden gehouden.

Bij de lancering in 2010 zei Seb Coe, voorzitter van het Londense organiserende comité Locog:

,,Ze zullen jongeren met sport kennis laten maken, en het verhaal van onze trotse Olympische en Paralympische geschiedenis vertellen. Door jonge mensen met de waarde van sport te linken, zullen Wenlock en Mandeville kinderen inspireren het beste uit henzelf te halen.”

Mascotte Wenlock

Mascotte WenlockMascotte Wenlock

Met hun ene oog vertegenwoordigen ze de internetgeneratie – of zoals veel Londenaren je zullen vertellen: de duizenden camera’s die je in de hoofdstad in de gaten houden. De gele lichtjes op hun hoofd zijn verwijzingen naar de lichten op de black cabs.

Al bij de lancering was er kritiek. In The Telegraph werden de mascottes ,,neerbuigende rommel” genoemd. The Guardian vond ze een verbetering op het logo – ook alom verafschuwd. En The Times (£) had het over ,,de zouteloze, lusteloze en gepeste extra’s uit een Pixar spin-off”.

Maar voor de liefhebbers: Wenlock en Mandeville hebben een eigen website en een eigen film:

    • Titia Ketelaar