Woede over bravoure van de schutter van Toulouse

‘Schandalig’. Nu krijgt Mohammed Merah, de man die in maart dit jaar zeven mensen vermoordde in de regio-Toulouse , alsnog een podium voor zijn extremistische gedachtengoed.

Dat is de woedende reactie van nabestaanden van Merahs slachtoffers op een uitzending gisteren van tv-zender TF1. Daarin waren geluidsopnamen te horen van de gesprekken tussen Merah en de politie, tijdens een omsingeling van zijn flat in Toulouse. De 23-jarige Merah werd uiteindelijk na een hevig vuurgevecht door de politie gedood.

De uitzending door het commerciële TF1 heeft in Frankrijk veel ophef veroorzaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft een onderzoek gelast naar de vraag hoe de opnamen van de politie bij de zender terecht zijn gekomen. De slachtoffers van Merah waren drie militairen, drie joodse kinderen en een rabbi.

Op de bandopname, die TF1 inmiddels van zijn website heeft verwijderd, is een brutale, zelfverzekerde Merah te horen. „Ik ben een vastberaden iemand. Ik heb dit gedaan om me te laten pakken”, zegt hij op de band, waaruit Franse kranten citeren. Hij zegt de dood te verkiezen boven een jarenlange celstraf. „Voilà, ik heb niks te verliezen”.

Merah spreekt op een provocerende manier de agent aan die hem eerder, voordat hij de moorden pleegde, verhoorde over zijn reizen naar Afghanistan en Pakistan. Daar had hij contact met radicaal-islamitische groepen, mogelijk ook met Al-Qaeda. „Dacht je dat ik op vakantie ging in Pakistan en Afghanistan? ... Ik geloof dat dit een van de grootste fouten van je carrière was.”