Winkelketen V&D lijdt 7 miljoen verlies

Winkelketen V&D heeft het eerste volle jaar onder de Amerikaanse eigenaar Sun European Partners een verlies van 7 miljoen euro geleden. De omzet bedroeg het afgelopen jaar 648 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf recent heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

V&D werd inclusief de restaurants La Place in 2010 door Maxeda verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij. V&D presteerde toen al jaren slecht en had een aantal saneringsrondes doorgemaakt. Maxeda verkocht na V&D ook nog de Hema en de Bijenkorf. Hema werd overgenomen door investeringsmaatschappij Lion Capital. Dit bedrijf heeft Hema ook al weer tijden in de etalage staan.

Het verlies van V&D werd behaald in een gebroken boekjaar van 30 januari 2011 tot 28 januari 2012. De resultaten zijn daarom lastig te vergelijken met de voorgaande periode. Die liep van 29 oktober 2010 tot januari 2011. In die drie maanden leed V&D een verlies van 1,8 miljoen euro bij een omzet van 167 miljoen euro.

In een toelichting schrijft de directie van V&D dat de omzet en het resultaat onder de verwachtingen waren. Dat komt volgens het management door de huidige economische situatie in Nederland. Wel heeft het bedrijf volgens de directie voor het vijfde opeenvolgende jaar marktaandeel gewonnen.

Ook voor dit jaar verwacht V&D dat de resultaten door de recessie tegen zullen vallen. Een van de onderdelen waarop het bedrijf dit jaar wil inzetten, schrijft het management, is de verkoop via internet. Ook heeft het bedrijf de hoop gevestigd op de La Place vestigingen, die volgens het bedrijf „een leidende rol” spelen op de Nederlandse markt. Het bedrijf wil dit jaar nog meer vestigingen openen.