Wiggins oppermachtig in tijdrit - neemt verder afstand van concurrentie

Caption: Team Sky rider and leader's yellow jersey Bradley Wiggins of Britain crosses the finish line during the individual time trial in the ninth stage of the 99th Tour de France cycling race between Arc et Senans and Besancon, July 9, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)
Caption: Team Sky rider and leader's yellow jersey Bradley Wiggins of Britain crosses the finish line during the individual time trial in the ninth stage of the 99th Tour de France cycling race between Arc et Senans and Besancon, July 9, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) Team Sky-kopman en geletruidrager Bradley Wiggins tijdens de tijdrit vandaag van Arc et Senans naar Besancon. Foto Reuters / Stephane Mahe

De Brit Bradley Wiggins heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was oppermachtig in de tijdrit van Arc-et-Senans naar Besançon en deelde een flinke tik uit naar de concurrentie.

Geletruidrager Wiggins verstevigde zijn koppositie op Cadel Evans, die vorig jaar de Ronde van Frankrijk op zijn naam zette. De Australiër verloor meer dan anderhalve minuut op Wiggins. De Brit klopte Evans met 51.24 minuten.

De Team Sky-ploeggenoot van Wiggins Christopher Froome werd op 35 seconden tweede in de 42,5 kilomoter lange tijdrit, gevolgd door de Zwitserse Fabian Cancellera. Froome heeft 2.07 achterstand op Wiggins. Evans, die als zesde eindigde, moet 1.53 zien goed te maken. De Italiaan Vincenzo Nibali en de Rus Denis Menchov completeren de top vijf.

De winnaar van de proloog en gedoodverfde favoriet Cancellera was met 52.21 minuten ruim een kilometer per uur sneller dan regerend wereldkampioen Tony Martin 53.40 minuten, maar hij was niet opgewassen tegen het geweld van Froome en Wiggins.

Van de Nederlanders was Lieuwe Westra de beste. De renner van Vacansoleil werd in 54.09 zeventiende. De andere Nederlanders deden het rustig aan. Laurens ten Dam was op de 42e plaats de beste Raborenner. Ploeggenoten Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden respectievelijk als 57e, 61e en 120e.

Uitslag tijdrit Arc-et-Senans - Besançon:
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 51m24s
2. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 35s
3. Fabian Cancellara (Zwitserland/RadioShack-Nissan-Trek) op 57s
4. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 1m06s
5. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step) op 1m24s

Algemeen klassement na de negende etappe:
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 39u09m20s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1m53s
3. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m07s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
5. Denis Menchov (Rusland/Katusha) op 3m02s

De route van de negende etappe van de Tour de France:

Het koersverloop, de uitslagen en klassementen leest u hier.

    • Marije Willems