Weerman moet betalen voor foute verwachting

Een weerman die een verkeerde voorspelling doet, krijgt een schadeclaim aan zijn broek als het aan de PvdA in Hoek van Holland ligt. Volgens de partij loopt de strandhoreca veel inkomsten mis door „de miskleunen van weerinstituten”.

Een foute weersvoorspelling kost ondernemers in Hoek van Holland zo’n 100.000 euro per dag, schrijft de partij op haar website. „En vertalen we dat naar heel de kust, dan praat je al snel over miljoenen.”

De PvdA wijst op voorspellingen van vorige week woensdag. Toen waarschuwden meteorologen voor onweersbuien die in de middag de kust zouden bereiken. Volgens de PvdA was Hoek van Holland die dag met 28,7 graden de warmste plek van Nederland, en scheen de zon tot in de avond.

De PvdA-afdeling begrijpt dat weermannen- en vrouwen er af en toe naast zitten bij voorspellingen voor de lange termijn. Maar de ochtendvoorspelling voor de dag zelf zou toch moeten kloppen. Compensatie voor ondernemers door de stations is op zijn plaats, vindt de partij, die de claim vandaag overigens omschreef als ‘ludieke actie’.

Het particuliere bureau MeteoConsult, dat weersvoorspellingen levert aan RTL en regionale zenders, snapt de frustratie van ondernemers. „Maar het blijft een verwachting. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het weer dat we uiteindelijk krijgen”, aldus een woordvoerder.

Ook het KNMI wijst erop dat een weersverwachting een kansberekening is. „En in Nederland is die van hoge kwaliteit. Het lijkt alsof Nederlanders niet meer zo goed om kunnen gaan met dingen die tegenvallen”, zegt een woordvoerder van het overheidsinstituut.

NOS-weerman Gerrit Hiemstra reageerde op Twitter: „Vandaag klopt het weerbericht voor Hoek van Holland. Krijgen we nu ook een bonus van de PvdA?”