Weer

Voorlopig is de zomer niet te vinden in Nederland. Met de vakantie in het achterhoofd kun je voor zon en warmte het beste afzakken naar het Middellandse Zeegebied, al is de vraag in hoeverre het nog aangenaam is in Griekenland en Turkije met temperaturen dichtbij 40 graden en alleen maar zon.

Voor de thuisblijvers wordt het de komende dagen alleen maar kouder, met geregeld stevige buien of voorbijtrekkende regengebieden. Dit komt door hardnekkige lagedrukgebieden, gebieden vol koude lucht die het land van west naar oost passeren, geholpen door de straalstroom, de harde wind op hoogte.

Flink wat nattigheid dus in de komende periode, maar vannacht is het op de meeste plekken nog droog met wat opklaringen. Alleen in het noorden vallen een paar buien. Het koelt af naar een graad of 13.

Morgen ontstaan vooral landinwaarts flinke buien. In het oosten zit daar soms ook een klap onweer bij. Verder schijnt de zon af en toe, maar in het noorden overheersen wolkenvelden. Het wordt hier dan ook niet warmer dan een graad of 19 tegenover 21 graden in Limburg, bij een meest matige zuidwestenwind.

Vanaf woensdag fris, rond 16 graden met geregeld regen of buien.