Verhoogde staat van paraatheid

Pijnlijk voor de Britse minister van Binnenlandse Zaken: een 24-jarige Brit, die door de inlichtingendiensten wordt beschouwd als een mogelijke terrorist, kon de afgelopen maanden meerdere keren met de trein door het olympisch gebied reizen.

Olympisch Stadion, hier nog in aanbouw

Olympisch Stadion, hier nog in aanbouwOlympisch Stadion, hier nog in aanbouw

De man, die alleen bij zijn initialen C.F. wordt genoemd, had een gebiedsverbod gekregen, en droeg een enkelband. Hij is een van de negen die uit voorzorg bij het Olympisch Park weg moeten blijven.

C.F. zou zijn aangesloten bij de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab, die aan Al-Qaeda is gelieerd. Vier jaar geleden werd de man al eens gearresteerd toen hij naar Afghanistan zou willen afreizen om zich daar volgens de inlichtingendiensten aan te sluiten bij de Talibaan. Sindsdien wordt hij in de gaten gehouden.

Volgens zijn advocaten nam hij de trein om zijn advocaat te bezoeken, en is hij nooit in Stratford uitgestapt. Dat is het station voor het Olympisch Park. Verschillende metro- en treinlijnen lopen langs het park, dat volgens de gemeente nu het best verbonden deel van Londen is geworden.

Voor het hele Verenigd Koninkrijk geldt deze en volgende maand een verhoogde staat van paraatheid. Dat leidde er vorige week toe dat het verkeer op de M6 werd stilgelegd omdat iemand iets verdachts deed in een bus. De man bleek een elektronische sigaret bij zich te hebben.

De Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 kondigde eerder al aan dat het tijdens de Olympische Spelen de verloven van alle 3.800 agenten intrekt. Het is de grootste veiligheidsoperatie van de dienst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog: in de Theems ligt een groot vliegdekschip, en sommige Londenaren hebben moeten toestaan dat er een afweergeschut op hun flat staat.

Het is niet verbazingwekkend. De dag nadat Londen in 2005 de Spelen kreeg toegewezen, werd de stad opgeschrikt door een aanslag op de metro en bus. De kans op een aanslag is nu ,,aanzienlijk”, menen de veiligheidsdiensten.