Van Bemmel: PVV heeft kenmerken van een baantjesmachine

De PVV van Geert Wilders krijgt de kenmerken van een “baantjesmachine”. Dat zegt het opgestapte PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel, in NRC Handelsblad in reactie op de zaterdag gepresenteerde kandidatenlijst.

Van Bemmel vertelt NRC Handelsblad ook dat partijleider Wilders in 2011 in een vertrouwelijk gesprek uiterst kritisch was over het Limburgse PVV-Kamerlid Graus. Foto NRC / Peter Hilz

De PVV van Geert Wilders krijgt de kenmerken van een “baantjesmachine”. Dat zegt het opgestapte PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel, in reactie op de zaterdag gepresenteerde kandidatenlijst.

Van Bemmel in NRC Handelsblad:

“Wij hadden altijd kritiek op de baantjesmachine van de PvdA en het CDA. Die kritiek kun je nu ook op de PVV hebben.”

Zeven van de nieuwe kandidaten op de lijst bezitten al meerdere functies in de partij, zo bevestigen Van Bemmel en andere PVV´ers aan NRC Handelsblad. Zo is nummer 15 Machiel de Graaff naast fractievoorzitter in de Eerste Kamer ook fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad en beleidsmedewerker voor drie dagen in de Tweede Kamer.

Verder valt het aantal kandidaten op dat naast de werkzaamheden als lid van de Provinciale Staten ook beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie is. Dat geldt voor vier personen op de lijst.

Van Bemmel: Wilders kritisch over Graus

Van Bemmel vertelt NRC Handelsblad ook dat partijleider Wilders in 2011 in een vertrouwelijk gesprek uiterst kritisch was over het Limburgse PVV-Kamerlid Graus. Binnen de PVV bestaan veel vragen over de relatie van de partijleider met Graus. De laatste zou zich intern geregeld onbehouwen en grotesk gedragen, zonder dat Wilders hem tot de orde roept.

Toch vertrouwde dezelfde Wilders Van Bemmel toe dat Graus “afschuwelijk” opereerde rond zijn vertrek uit de enquêtecommissie naar de banken, aldus Van Bemmel.

Op de zaterdag gepresenteerde lijst ontbreken de namen van de huidige Tweede Kamerleden Richard de Mos, Eric Lucassen en Jhim van Bemmel. Van Bemmel besloot zich direct af te scheiden van de partij na het nieuws dat hij niet op de lijst zou komen, De Mos en Lucassen blijven vooralsnog tot de verkiezingen in september bij de PVV.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het artikel ‘Wilders drukt zijn vertrouwelingen nog steviger aan de borst’. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)