Uitgelicht

Film

Just my Luck (Donald Petrie, 2006, VS). Film uit de gloriedagen van Lindsay Lohan, toen zij nog niet dagelijks in de roddelbladen stond wegens drank- en drugsgebruik. Ashley (Lohan) heeft heel haar leven al geluk. Maar als ze pechvogel Jake ontmoet op een gemaskerd bal en hem kust, raakt ze plotseling al haar geluk kwijt. Ze zet alles op alles om Jake te vinden en haar geluk terug te krijgen. Met deze romantische komedie schudde Lohan het tienerimago van zich af, maar voor haar acteerwerk werd ze wel genomineerd voor een Razzie voor slechtste actrice. Net 5, 20.30-22.45u.

Bad Company (Joel Schumacher, 2002, VS). Buddy-actiekomedie waarin Chris Rock wordt gekoppeld aan Anthony Hopkins. Jake Hayes (Rock) wordt gerecruteerd door de CIA als zijn tweelingbroer omkomt tijdens een missie. Hayes moet de missie afmaken met agent Oakes (Hopkins). De film werd zowel kritisch als commercieel matig ontvangen, maar regisseur Schumacher weet de verschillende acteerstijlen van Rock en Hopkins goed samen te brengen. Producent Jerry Bruckheimer, die bekendstaat om groot spektakel, heeft de explosies voor zijn doen tot een minimum gehouden. SBS 6, 20.30 - 22.50u.

The Last King of Scotland (Kevin MacDonald, 2007, GB/DUI). Historisch drama over de Oegandese dictator Idi Amin, gezien door de ogen van zijn blanke lijfarts Nicholas Garrigan (James McAvoy). Nicholas verhuist na zijn afstuderen vanuit Schotland naar Oeganda. Daar leert hij Amin kennen, die opgetogen is over Nicholas’ nationaliteit – Schotland staat voor hem symbool voor weerstand. Nicholas op zijn beurt denkt oprecht dat Amin goed is voor Oeganda. Maar als Nicholas Amins persoonlijke lijfwacht wordt, begint hij aan diens motieven te twijfelen. Forest Whitaker won verschillende prijzen voor zijn rol als Idi Amin, waaronder een Golden Globe en een Oscar. Gebaseerd op het boek van Giles Foden. RTL 7, 22.45-00.20u.

Informatief

Tegenlicht: De macht van de rating agencies. Een slechte beoordeling krijgen over je kredietwaardigheid. Dat is een van de ergste dingen die je als land de laatste jaren kunnen overkomen in de economische sfeer. Maar de oordelen van rating agencies als Moody’s en Fitch klopten lang niet altijd. In Tegenlicht wordt de macht van deze agencies onderzocht. Volgens voormalig Moody’s-directeur Jerome Fons is het in elk geval „gewoon koffiedik kijken”. Ned. 1, 20.20-21.20u.

Gerrit Komrij: De gelukkige schizo. Herhaling van documentaire uit 2005 van Jan Lauter en Onno Blom over de afgelopen donderdag overleden dichter, schrijver en polemist. De makers ontmoetten Komrij verschillende malen in zijn villa in Vila Pouca da Beira, een dorp in een uitloper van de Serra da Estrela waar Komrij woonde met zijn vriend Charles Hofman. Zij volgden hem bij het schrijven van een dichtbundel en tijdens het alledaagse leven in het Portugese dorp. Ook vergezelden zij Komrij en Hofman naar Alvites in het noorden van Portugal waar zij achtentwintig jaar geleden uit Nederland aankwamen. Een portret van een eeuwige buitenstaander: „Ik weet niet wat links of rechts is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van de wereldbeelden als een godsgeschenk. Ik ben de eerste gelukkige schizo.” Ned.2, 20.25-21.20u.

My Lai. Documentaire over het bloedbad dat Amerikaanse soldaten in maart 1968 aanrichtten in het Zuid-Vietnamese dorpje My Lai. Zij vermoordden daar tussen 347 en 504 ongewapende burgers. Wat bezielde Charlie Company om de gruwelijkste misdaad in de Amerikaanse militaire geschiedenis te begaan? In deze documentaire het hele verhaal. Canvas, 23.35-01.00u.

Entertainment

3 On Stage: Best of North Sea Jazz 2012. In het festivalseizoen verdient ook North Sea Jazz dit jaar aandacht op radio en televisie. Op de radio was het festival te volgen op Radio 6, op televisie konden kijkers inschakelen op Cultura 24 en Nederland 3. Op die laatste zender wordt vanavond een compilatie van de hoogtepunten van North Sea Jazz uitgezonden. Dit jaar stonden onder andere Caro Emerald, Rufus Wainwright en Lenny Kravitz op het podium in Rotterdam.Ned. 3, 21.45-23.50

Sport

Studio Sport: Wielrennen Tour de France. Vandaag rijden de renners van Arc-et-Senans naar Besançon. Van zuid naar noord, terwijl de Tour de France komende week verder moet naar het zuiden. Het parcours van deze eerste individuele tijdrit van 41,5 kilometer is vrij vlak en is daarom uitermate geschikt voor tijdrijders. Wetenswaardigheidje: in Arc-et-Senans staat een zoutziederij, die Lodewijk XVI heeft laten bouwen. Het monument staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ned. 1, 14.10-17.56u.