Trend in Libië wijst op seculiere zege

TOPSHOTS A Libyan woman shows her ink-stained finger after casting her vote to elect Libya's the General National Congress at a polling station in the eastern city of Benghazi on July 7, 2012. Voters queued up at polling stations across Libya keen to take part in the country's first national election after more than four decades of dictatorship. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED AFP

De eerste uitslagen van de eerste parlementsverkiezingen in Libië in bijna vijftig jaar duiden erop dat niet-fundamentalistische groepen de overhand hebben. Als de trend in de uitslagen zich doorzet is het de eerste belangrijke tegenslag voor de Moslimbroederschap en de radicalere salafisten. In verkiezingen in Tunesië, Egypte en Marokko zijn de afgelopen maanden fundamentalisten als veruit de machtigsten uit de bus gekomen. Maar tribale overwegingen zouden bij de Libische kiezers de doorslag hebben gegeven. De verkiezingen verliepen rustig.

De precieze uitslag wordt later deze week bekend. De huidige officieuze uitslagen betreffen de zetels voor politieke groepen in het komende parlement. Daarnaast zijn 120 zetels gereserveerd voor individuele kandidaten. Daarom is het moeilijk om te voorspellen hoe de einduitslag eruit zal zien.

De winnende formatie is volgens de stand van zaken van vanmiddag de relatief seculiere Alliantie van Nationale Krachten van Mahmoud Jibril, die de eerste maanden na de val van het bewind van Moammar Gaddafi premier was. Zijn alliantie telt ongeveer zestig partijen en partijtjes. Jibrils alliantie zou aan de leiding zijn in de hoofdstad Tripoli en in Benghazi in het oosten, en in het westen van het land waar zijn Warfalla-stam prominent is. De alliantie onderstreept de noodzaak van een „civiele, democratische” staat, maar zegt ook dat het islamitisch recht, de shari’a, leidraad moet zijn van alle wetgeving. Jibril heeft zich de afgelopen maanden fel afgezet tegen fundamentalistische politici.

De Moslimbroederschap lijdt mogelijk onder haar verleden van compromissen met Gaddafi. Diens zoon Seif al-Islam Gaddafi sloot overeenkomsten met de Broederschap en haar medestanders die onder andere leidden tot de vrijlating van vermeende moslimextremisten (van wie er nu een aantal kandidaat was voor het parlement). Overigens is Jibril zelf afkomstig uit Gaddafi’s regime.

De opkomst zou ongeveer 60 procent hebben bedragen. In het oosten van het land was opgeroepen tot een boycot uit protest tegen wat daar wordt gezien als oververtegenwoordiging van Tripoli en het westen in het nieuwe parlement. Dat zal 60 vertegenwoordigers uit het oosten tellen tegen 102 in het westen en 38 voor het zuiden. Het parlement moet een nieuwe regering benoemen. (AP, AFP)