Taekema uit harde kritiek op bondscoach hockeyers

De verbannen hockeyinternational noemt het selectieproces voor de Spelen een bondscoach onwaardig.

ROTTERDAM. Taeke Taekema heeft naar eigen zeggen vaker moeilijke momenten gekend in zijn hockeycarrière. „Maar die verbleken bij de situatie waarin ik me nu bevind”, zegt hij in een gisteren door hem zelf uitgebracht persbericht. Daarin reageert Taekema op zijn verwijdering uit de selectie van het Nederlands hockeyteam voor de Olympische Spelen.

Dat hij door bondscoach Paul van Ass niet is opgeroepen voor ‘Londen’ noemt de strafcornerspecialist pijnlijk. „Niet geselecteerd worden, teruggevraagd worden om vervolgens weer uit de selectie verwijderd te worden binnen nog geen vijf maanden is daarnaast ook nog eens gênant.” Taekema baalt ervan dat Van Ass hem heeft neergezet als „een speler met een te laag rendement in wie het team het niet ziet zitten en die niet in het spelconcept past”.

Volgens Taekema kreeg hij positieve signalen na zijn rentree bij het Nederlands team, na eerder met Teun de Nooijer een periode buiten de selectie te zijn gevallen. „Sindsdien heb ik vaak gehoord dat ik op de goede weg zat. Dat de bondscoach blij was met mijn ontwikkeling. Hij roemde mijn mentaliteit. Tot op de laatste dag is er geen signaal gegeven voor mijn verwijdering uit de selectie.”

Taekema vindt dat het Van Ass zijn goed recht is om hem niet te selecteren voor de Spelen. Maar het proces van de afgelopen maanden betitelt hij als oneerlijk en „een bondscoach onwaardig”. Desondanks is Taekema „verre van klaar” met het Nederlands team. Hij wil dat er nu rust ontstaat rondom de ploeg. „Ik hoop ondanks alles dat onze missie slaagt.” NRC